Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Wino i woda

Bez wody nie byłoby wina. Co więcej, samo wino to często aż w 90 proc. woda.

Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.

Tekst: Tomasz Prange-Barczyński

fot. Herbert Goetsch / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Wino ma o wiele więcej wspólnego z wodą, niż nam się wydaje. Po pierwsze, winorośl nie przeżyje bez wody, potrzebuje jej tak samo, jak każda inna roślina. Po drugie, bez wody, niezbędnej w procesie produkcji wina, nie obędzie się żadna winiarnia. Po trzecie wreszcie, sami często dodajemy wodę do wina, zwłaszcza w upalne dni, bo nic tak dobrze nie orzeźwia, jak szprycer. Woda i wino funkcjonują obok siebie także w historii i kulturze.

 

Château H2O. Liczby i fakty

870 litrów wody potrzeba średnio, by wyprodukować jeden litr wina. Dla pocieszenia: produkcja litra kawy pochłania 1056 litrów wody, a mleka 1020; lepiej już pić piwo (298), a najlepiej herbatę (208).

700900 g – tyle wody znajduje się średnio w litrze wina.

Irygacja – deszcz w nieodpowiednim czasie może zrujnować najlepszy rocznik wina, jednak długotrwały brak opadów prowadzi do zatrzymania fotosyntezy w winorośli, a grona zwyczajnie nie dojrzewają. Dlatego w wielu regionach potrzebne jest podlewanie. Kiedyś po prostu zalewano winnicę. Dziś stosuje się wyrafinowane systemy do podlewania kropelkowego, dzięki którym roślina dostaje homeopatyczne, niezbędne ilości wody (o szczegółach piszemy w tym numerze Fermentu).

Higiena – wielkie ilości wody potrzebne są do mycia kadzi fermentacyjnych; na wodzie oparte są także systemy do kontrolowania temperatury fermentacji wina.

Nawilżanie – (ang. humidification) eufemistyczne określenie na dolewanie wody do wina w procesie produkcji w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu alkoholu (rzadziej zbyt wysokiej kwasowości); w niektórych krajach, zwłaszcza Nowego Świata, legalne.

Magyar-angol fröccs – jeden z rozległej galerii węgierskich szprycerów (piszemy o nich szerzej na sąsiednich stronach), w którym na sześć części wina przypadają trzy części wody. Fröccs ten upamiętnia historyczne zwycięstwo piłkarzy Węgier nad Anglią 6:3, które miało miejsce 25 listopada 1953 roku. Nie próbujcie wmawiać Madziarom, że to takie same proporcje jak 2 do 1.

Cud w Kanie Galilejskiej – pierwszy z 37 cudów dokonanych przez Jezusa, opisany w Ewangelii św. Jana, a polegający na przemianie wody w wino. Biblijna Kana to współczesne miasteczko Kefar Kanna opodal Nazaretu, w Galilei. Na jego obrzeżu, w kibucu Ma’abarot działa dziś dobrze oceniana winiarnia Kitron, produkująca jednak wino w konwencjonalny sposób – z winogron.

Water from wine – nazwa organizacji charytatywnej prowadzącej winnicę i winiarnię w stanie Washington w USA, która wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży win Horse Heaven Hills Cabernet Sauvignon oraz Rosé przeznacza na finansowanie działań mających na celu dostarczanie czystej wody potrzebującym na całym świecie, przede wszystkim zaś w Hondurasie, Etiopii, Bangladeszu i Indiach.

 

fot. Silas Baisch / Unsplash

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk