870 litrów wody potrzeba średnio, by wyprodukować jeden litr wina. Dla pocieszenia: produkcja litra kawy pochłania 1056 litrów wody, a mleka 1020; lepiej już pić piwo (298), a najlepiej herbatę (208).
700‒900 g – tyle wody znajduje się średnio w litrze wina.
Irygacja – deszcz w nieodpowiednim czasie może zrujnować najlepszy rocznik wina, jednak długotrwały brak opadów prowadzi do zatrzymania fotosyntezy w winorośli, a grona zwyczajnie nie dojrzewają. Dlatego w wielu regionach potrzebne jest podlewanie. Kiedyś po prostu zalewano winnicę. Dziś stosuje się wyrafinowane systemy do podlewania kropelkowego, dzięki którym roślina dostaje homeopatyczne, niezbędne ilości wody (o szczegółach piszemy w tym numerze Fermentu).
Higiena – wielkie ilości wody potrzebne są do mycia kadzi fermentacyjnych; na wodzie oparte są także systemy do kontrolowania temperatury fermentacji wina.
Nawilżanie – (ang. humidification) eufemistyczne określenie na dolewanie wody do wina w procesie produkcji w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu alkoholu (rzadziej zbyt wysokiej kwasowości); w niektórych krajach, zwłaszcza Nowego Świata, legalne.
Magyar-angol fröccs – jeden z rozległej galerii węgierskich szprycerów (piszemy o nich szerzej na sąsiednich stronach), w którym na sześć części wina przypadają trzy części wody. Fröccs ten upamiętnia historyczne zwycięstwo piłkarzy Węgier nad Anglią 6:3, które miało miejsce 25 listopada 1953 roku. Nie próbujcie wmawiać Madziarom, że to takie same proporcje jak 2 do 1.
Cud w Kanie Galilejskiej – pierwszy z 37 cudów dokonanych przez Jezusa, opisany w Ewangelii św. Jana, a polegający na przemianie wody w wino. Biblijna Kana to współczesne miasteczko Kefar Kanna opodal Nazaretu, w Galilei. Na jego obrzeżu, w kibucu Ma’abarot działa dziś dobrze oceniana winiarnia Kitron, produkująca jednak wino w konwencjonalny sposób – z winogron.
Water from wine – nazwa organizacji charytatywnej prowadzącej winnicę i winiarnię w stanie Washington w USA, która wszystkie środki uzyskane ze sprzedaży win Horse Heaven Hills Cabernet Sauvignon oraz Rosé przeznacza na finansowanie działań mających na celu dostarczanie czystej wody potrzebującym na całym świecie, przede wszystkim zaś w Hondurasie, Etiopii, Bangladeszu i Indiach.