Sangria – na czerwonym winie
Klasycznie przyrządzana na winie czerwonym, choć ostatnio także coraz częściej na białym, różowym, a nawet musującym. My skupimy się jednak na tradycyjnej czerwieni. Wino powinno być wytrawne, z wysoką kwasowością i niską zawartością garbników, najlepiej o nutach świeżych czerwonych owoców: malin, żurawin, wiśni. Nie musi być najdroższe z możliwych, jednak nie warto używać wina słabej jakości, bo i sangria wyjdzie kiepska. Jako że napój ten należy do tradycji hiszpańskiej, najlepszym wyborem będą oczywiście wina hiszpańskie z odmian tempranillo i garnacha, np. z regionu Rioja. Bez problemu można je jednak zastąpić winami spoza Hiszpanii. Sprawdzą się szczepy gamay, pinot noir, zweigelt, czy barbera.
Jak zrobić sangrię? Sparz jedną pomarańczę i jedną cytrynę, pokrój na kawałki wraz ze skórką, włóż do dzbanka. Dorzuć jedno jabłko pokrojone na kawałeczki (bez gniazda nasiennego, ze skórką), wsyp 2 łyżki cukru i delikatnie pougniataj tłuczkiem. Wlej po pół szklanki brandy i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, ugniataj jeszcze chwilę. Wlej butelkę czerwonego wina. Wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Możesz dorzucić do dzbanka plasterki pomarańczy albo drobne owoce sezonowe (jagody, wiśnie, co jest pod ręką), możesz dodać gałązkę świeżego rozmarynu. Podawaj na lodzie.