Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Czy wino ma termin ważności?

Po otwarciu wino można bezpiecznie przechować w lodówce przez kilka dni. W tym czasie, jeśli tylko będzie szczelnie zamknięte, nie powinno mu się nic złego wydarzyć.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Ibrahim Boran / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Zamknięte wino nie musi mieć terminu przydatności do spożycia określonego na butelce. W każdym razie przepisy unijne nie wymagają ani napisu „najlepiej spożyć do” (termin przydatności do spożycia, data ważności, po której żywność czy napoje mogą być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia; dotyczy to z reguły produktów świeżych, typu mięso, ryby czy nabiał), ani „najlepiej spożyć przed” (data minimalnej trwałości, która jest sugestią dla klienta – po tej dacie produkt nadal nadaje się do zjedzenia czy wypicia, ale może stracić część niektórych swoich walorów, takich jak barwa, zapach, czy smak – tego typu informację znajdziemy np. na kawie, czekoladzie czy herbacie).

W wytycznych UE czytamy, że „(...) oznaczenie daty minimalnej trwałości nie jest wymagane dla: (...) win, win likierowych, win musujących, win aromatyzowanych oraz podobnych produktów uzyskanych z owoców innych niż winogrona, a także napojów objętych kodem CN 2206 00 uzyskanych z winogron lub moszczu winogronowego” (załącznik X do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności).

Oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli producent z któregoś z unijnych krajów chce umieścić na etykiecie, zakrętce albo szyjce taką informację, może to zrobić. Jeśli nie chce – nie musi.

Zupełnie inna sprawa, jeśli otworzyliśmy wino i nie zamierzamy wypić go do końca. Kilka dni wprawdzie wytrzyma – porządnie zamknięte – ale raczej nie dłużej. Nie znaczy to, że dłużej przechowywane nam zaszkodzi, w końcu ocet też jest dla ludzi. Natomiast smak wina, jego aromat i kolor mogą ucierpieć.

Zatem: jak długo można przechowywać otwartą butelkę? Wszystko zależy od rodzaju wina.

Wina musujące

Jeśli je dobrze zamkniemy, wytrzymają w lodówce od 1 do 3 dni (najdłużej te produkowane metodą tradycyjną, jak szampan, które mają wyższe ciśnienie w butelce; prosecco jest o wiele mniej trwałe), ale naprawdę nie dłużej. W dodatku potrzebny będzie specjalny stoper do zamykania win musujących, bo oryginalny korek niestety nie wejdzie z powrotem. Jeśli często zdarza się wam nie opróżniać butelki musiaka od razu, zakup takiego stopera jest wart rozważenia. 

Wina białe i rosé

Po zamknięciu oryginalnym korkiem lub nakrętką można wstawić je do lodówki i trzymać tam przez kilka dni, nawet do tygodnia. Warto wiedzieć, że zakrętka lepiej niż korek izoluje wino od lodówkowych zapachów. Tu też dobrze sprawdzają się gadżety – próżniowe korki do wina (takie z pompką, którą odciąga się powietrze) są bardzo szczelne i spowalniają proces utleniania. Uwaga: ciężkie beczkowe wina białe mają tendencję do szybszego utleniania. W ich przypadku w miarę bezpieczny czas przechowywania w lodówce po otwarciu to najwyżej 3-5 dni.

Wina czerwone

Przechowujemy je w miejscu chłodnym i koniecznie ciemnym. Innymi słowy: nie w żadnej temperaturze pokojowej, tylko tak samo jak musujące i białe, czyli w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed kolejnym rozlaniem do kieliszków wyjąć butelkę z lodówki odpowiednio wcześniej, tak aby wino zdążyło dojść do właściwej dla siebie temperatury. Wina o wysokiej zawartości tanin (syrah, cabernet sauvignon, tannat) i wyższej kwasowości wytrzymują po otwarciu butelki dłużej niż te o niskich taninach (np. grenache, barbera, malbec, pinot noir).

Wina wzmacniane (porto, sherry, madera)

Można przechowywać je w chłodzie i bez ekspozycji na światło przez miesiąc, a nawet dłużej. Producenci porto mówią, że białe (porto branco) powinno być wypite w ciągu 1-2 tygodni od otwarcia butelki, ruby przed upływem miesiąca, tawny zaś spokojnie zachowa swoje walory nawet przez 2 miesiące. Oczywiście pod warunkiem, że przed wstawieniem do lodówki butelki zostały szczelnie zamknięte: oryginalnym korkiem albo specjalną zatyczką do wina.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk