Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Kaczka i wino: 7 sprawdzonych połączeń

Jakie wino do kaczki? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i dodatków. Kaczka generalnie lubi pinot noir, ale nie jest to jedyna słuszna para. Ciekawych połączeń jest więcej.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Sebastian Coman Photography / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wyobraźcie sobie taką sytuację. Wybieracie się na kolację do przyjaciół i wiecie, że głównym daniem będzie kaczka. Nie wiecie natomiast, jaki przepis został wykorzystany. Czy będzie to kaczka po pekińsku? Czy też kaczka w pomarańczach? Albo z jabłkami? Jeśli chcecie przynieść wino i nie znacie odpowiedzi na to pytanie, bezpiecznie będzie sięgnąć po pinot noir, najlepiej z Burgundii (lub od Kamila Barczentewicza).

Ten wybór powinien sprawdzić się w większości sytuacji. Jeśli nie traficie – najwyżej wino zostanie na 11 listopada i będzie do gęsi. Ale generalnie wpadki nie powinno być: mięso kaczki jest dość tłuste, aromatyczne, o intensywnym smaku, bardziej przypominającym dzikie ptactwo niż hodowlany drób. Potrzebuje więc wina, które to podkreśli, a nie zdominuje: czegoś o średnim ciele i wyraźnej kwasowości, która przebije się przez tłuszcz. Dobrze, jeśli miałoby świeże owocowe nuty, a to z uwagi na fakt, że kaczkę bardzo często podaje się z owocami. Winem spełniającym wszystkie te kryteria jest właśnie pinot noir.

Kaczka w pomarańczach

Klasyczny przepis francuski, canard à l'orange. W tym daniu intensywny smak mięsa podkreślony jest słodyczą pomarańczowego sosu – trzeba więc szukać wina, które te smaki połączy i zrównoważy. Dobrym pomysłem jest podanie aromatycznego, pełnego wina białego. Tu możemy wybierać wśród takich szczepów jak gewürztraminer (najlepiej z Alzacji – jego aromaty lichi i mango pięknie uzupełnią nuty pomarańczy), riesling czy chardonnay (w przypadku tego ostatniego szukajmy wersji beczkowych). Jeśli chodzi o wino czerwone, możemy postawić na klasyczne blendy z Côtes du Rhône – intensywnie owocowe, rustykalne, pieprzne. Oczywiście wspomniany powyżej pinot noir też da sobie radę.

Kaczka z wiśniami

Kolejny przepis francuski, którego oryginalna nazwa brzmi caneton (młoda kaczka) aux cérises. Smak wiśni można pięknie podkreślić za pomocą beaujolais (albo innego wina z odmiany gamay), można także spróbować skontrastować delikatną cierpkość i kwaśny posmak owoców białym winem o wyższym poziomie cukru resztkowego – riesling spätlese będzie odpowiednim wyborem.

Kaczka z jabłkami

Tu postawiłabym raczej na cydr. Jeśli już wino, wybrałabym musujące w wersji brut – w zależności od okoliczności i grubości portfela może to być np. szampan (szukałabym blanc de noirs, czyli z gron pinot noir) albo cava czy inne bąbelki robione metodą tradycyjną. Jeśli wolicie czerwone, pinot noir i tu spokojnie da radę. Zwłaszcza, jeśli serwujemy naszą kaczkę z czerwoną kapustą.

Piersi kaczki smażone na patelni

Proste danie, w którym należy tylko podkreślić smak i aromat ciemnego mięsa – i nic ponadto. Tu na pewno strzałem w dziesiątkę będzie pinot noir (na butelkach z Austrii i Niemiec szukajcie określenia spätburgunder, na włoskich pinot nero). Jest winem o niskich taninach, więc nie zdominuje smaku, a jego wyrazista kwasowość spokojnie da sobie radę z tłuszczem na kaczych piersiach. Eleganckie nuty owocowe w tym winie doskonale skomponują się z lekko „dzikim” smakiem mięsa.

Kaczka po pekińsku

Danie kwaśno-słodkie i pikantne zarazem. Mnogość smaków sprawia, że to trudny partner dla wina, zwłaszcza że na koniec dochodzi jeszcze świeży ostry smak surowej cebuli dymki i słodycz gęstego sweet bean sauce z fermentowanej soi. Tu zamiast pinot noir lepiej będzie sięgnąć po coś równie owocowego, ale pełniejszego, o wyższych taninach i z korzennymi nutami przypraw – zinfandel to optymalny wybór. Ewentualnie można postawić na inne czerwone wino o umiarkowanej kwasowości, np. na merlota.

Tajskie kokosowe curry z kaczki

Czerwona pasta curry plus mleko kokosowe, plus intensywny smak ciemnego mięsa. Szukając pary dla aromatycznego dania nie popełnimy błędu, stawiając na równie aromatyczne wino białe o wyższym poziomie słodyczy. Można wybrać np. gewürztraminera. W jego braku sprawdzi się też riesling, pinot gris, chenin blanc, a nawet musujące rosé. Wina pasujące do kuchni tajskiej opisywałam także tutaj.

Cassoulet z kaczką

To bogate sycące danie z południowo-zachodniej Francji – idealny jesienią i zimą comfort food – woła o wino pełne, ciężkie, bogate, o wyższym poziomie alkoholu. Dobrym połączeniem może być syrah, o nutach czarnych jagód, śliwek, pieprzu i tytoniu, albo tannat, pachnący czarną porzeczką, z nutami lukrecji i korzennych przypraw (lub kupaż z jego udziałem – jeśli to możliwe, szukajmy go w Gaskonii, w apelacji Madiran).

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk