Powstrzymanie się od używania wód kolońskich, aromatycznych kremów po goleniu, a nawet do rąk i, oczywiście, perfum to jeden z najważniejszych punktów etykiety degustatora. Mowa tu zarówno o profesjonalistach, jak i amatorach, winomanach uczestniczących w publicznych degustacjach.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Perfumy: stop!
Jeden z podstawowych punktów etykiety degustatora: nie perfumuj się przed degustacją wina!
Krytyk winiarski i dziennikarz, redaktor naczelny "Fermentu", autor książek o tematyce winiarskiej.
Tekst: Tomasz Prange-Barczyński
fot. Christin Hume / Unsplash
Kakofonia zapachowa
Perpignan, początek lata 2004, wczesny poranek. Z moim winiarskich przewodnikiem byłem umówiony przed hotelem. Czekaliśmy na ostatniego członka ekipy, gdy minęła nas na chodniku elegancka kobieta. – Ta to się wyperfumowała! – stwierdził nieżyczliwie Philippe. Od razu przypomniała mi się opowiadana przez żonę anegdota z dzieciństwa o sąsiadce zza ściany, która pochwaliła jej grę na pianinie. Moja przyszła teściowa natychmiast przestawiła instrument w drugą część pokoju.
Zrozumiałem aluzję. Grzecznie przeprosiłem, udałem się do toalety, gdzie dokładnie umyłem i wytarłem twarz i szyję. Wiedziałem, że Philippe miałby gdzieś obcą babkę z ulicy, choćby wylała na siebie butelkę Kenzo. Ze mną, ledwie tylko – tak mi się przynajmniej wydawało – skropionym wodą kolońską miał za to spędzić cały degustacyjny dzień.
Problem ponad podziałami
Od tamtej pory unikam używania wód kolońskich w dniach, kiedy pracuję – nieważne, sam czy z innymi. Nawet dyskretny obcy zapach potrafi znacząco zaburzyć obcowanie z winem. Jest to zwłaszcza dotkliwe w czasie dużych, tzw. chodzonych degustacji, gdy tłum degustatorów krąży od stolika do stolika. Fala zmieszanych ze sobą różnorodnych perfum tworzy chmurę, przez którą nie przebije się solidne, beczkowe primitivo appassimento, o finezyjnych rieslingach i grüner veltlinerach nie wspominając. Jeszcze gorzej jest na prezentacjach, seminariach i wszelkiego rodzaju kursach, gdzie, mając pecha, możemy zostać usadzeni obok mocno wyperfumowanej osoby, której zapach zniweczy wszelkie wysiłki winiarza. W maju tego roku w toskańskim San Gimignano przez kilka godzin stosowałem zaawansowaną jogę, by skutecznie się odwrócić i wyzwolić z obłoku perfum siedzącej obok mnie degustatorki. Żeby była jasność – grzeszą w równym stopniu kobiety i mężczyźni, amatorzy (częściej), ale i profesjonaliści, czego opisana wyżej sytuacja jest dobrym przykładem. Na imprezie Vinart w Zagrzebiu, przez pierwsze dwie godziny imprezy obszerna zdawałoby się sala pełna jest aromatów aftershavów użytych przez winiarzy, a nie woni ich pošipów, graševin czy plavacy.
Temat tabu
Niestety, wciąż zakaz używania perfum przed degustacjami wydaje się w Polsce, i nie tylko u nas, tematem tabu. Mimo kuluarowych rozmów i przekonania o racji, większość organizatorów ostatecznie powstrzymuje się od zamieszczenia w zaproszeniu czy ogłoszeniu o winiarskiej imprezie prośby o nieużywanie perfum. Ba, skręcając się na krześle w Mieście Wież sam nie wykazałem się szczególną asertywnością i nie powiedziałem koleżance, było nie było, po fachu: słuchaj, kochana, twoje mocne perfumy przeszkadzają mi w pracy. Teoretycznie, wszyscy to wiedzą, albo wiedzieć powinni. W praktyce jest jednak inaczej. Dlatego, jeśli chodzicie na publiczne degustacje wina, tego dnia powstrzymajcie się od używania pachnideł.
O czym jeszcze warto pamiętać podczas degustacji?
- Wypluwajcie degustowane wina, nawet kiedy są bardzo pyszne. Przed wami może być tego dnia jeszcze wiele doskonałych próbek, tyle że po dziesiątej niewyplutej większości nie będziecie nawet pamiętać.
- Unikajcie głośnego zachowania. Wino sprzyja biesiadzie, ale degustacja to nie sympozjon.
- Zdejmujcie z ramion duże torby i plecaki, którymi łatwo niechcący wytrącić w tłumie komuś kieliszek albo zrzucić ze stołu pełną spluwaczkę.
Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Czy wino ma termin ważności?
Po otwarciu wino można bezpiecznie przechować w lodówce przez kilka dni. W tym czasie, jeśli tylko będzie szczelnie zamknięte, nie powinno mu się nic złego wydarzyć.
- ABC wina
Sommelier prawdę ci powie
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Czy wino ma termin ważności?
Po otwarciu wino można bezpiecznie przechować w lodówce przez kilka dni. W tym czasie, jeśli tylko będzie szczelnie zamknięte, nie powinno mu się nic złego wydarzyć.
- ABC wina
Sommelier prawdę ci powie
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?