Kukbuk
Kukbuk
Makaron, sery dojrzewające, wino - dieta powodująca migrenę (fot. Brooke Lark)

Migrena: które produkty spożywcze ją powodują?

Nie wszyscy wiedzą, że nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do występowania migreny. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinniście się wystrzegać.

Tekst: Klaudia Kierzkowska

Zdjęcie główne: Brooke Lark / unspalsh.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Uporczywy, męczący i długotrwały ból głowy to dolegliwość, z którą z roku na rok zmaga się coraz więcej osób. Stres, emocje, pośpiech i brak snu sprzyjają pojawieniu się migreny. To jednak nie wszystkie przyczyny. Nie każdy wie, że niektóre produkty spożywcze mogą powodować migrenę i przez to wpływać niekorzystnie na samopoczucie. Badania przeprowadzone przez naukowców potwierdzają tę tezę. Zatem czego należy się wystrzegać, by czuć się lepiej?

Czekolada przyczynia się do wystąpienia migreny

Gorzka, mleczna, deserowa – każda znajduje miliony miłośników. Czekolada nie tylko sprawia przyjemność, ale również poprawia nastrój, a to dzięki dużej zawartości kakao, bogatego źródła magnezu, żelaza, manganu i miedzi. Ponadto ma mnóstwo antyoksydantów, a także związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Mimo to może ona również negatywnie wpływać na organizm – niektóre badania bowiem wskazują, że czekolada może przyczyniać się do wystąpienia migreny. Ziarna kakaowca zawierają różnego rodzaju aminy, które mają zdolność przechodzenia przez barierę krew – mózg i powodują ból głowy.

Mleko wlewane do kawy / Irene Kredenets / unsplash.com

fot. Irene Kredenets / unsplash.com

Kofeina a migrena

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Jednak kofeina, substancja psychostymulująca, oprócz tego, że decyduje o walorach smakowych i ma właściwości pobudzające organizm, może być przyczyną bólu głowy. Negatywny wpływ kawy w dużej mierze zależy od dawki oraz częstości jej spożycia. Warto przy tym pamiętać, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w herbacie, napojach energetyzujących oraz czekoladzie.

Kofeina znajduje się nie tylko w kawie, ale również w herbacie, napojach energetyzujących oraz czekoladzie

Owoce cytrusowe

Kto by pomyślał, że soczyste, pachnące pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty mogą powodować migrenę. Wszystko za sprawą substancji, które przechodząc do układu krwionośnego, stymulują wydzielanie noradrenaliny. Tym samym mogą wywoływać uporczywy ból głowy. Dlatego jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez owoców, może lepiej wybrać inne – gruszki, jabłka lub śliwki.

Pomidory, papryka, szpinak - w jaki sposób przyczyniają się do bólu głowy?

Pękate, pachnące pomidory, czerwona papryka czy szpinak samym wyglądem zachęcają do jedzenia. Choć zawierają mnóstwo witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ich apetyczne wnętrza kryją w sobie również tyraminę. Związek ten przyczynia się do występowania bólu głowy, a co za tym idzie – częste spożywanie zawierających go produktów może powodować migreny. Warto pamiętać, że tyramina jest również w bananach oraz awokado.

Sezonowe warzywa

fot. Maciek Niemojewski

Tlenek azotu zawarty w mięsach powoduje rozkurczanie się naczyń krwionośnych, a tym samym przyczynia się do bólu głowy

Produkty i przetwory mięsne

Polacy spożywają dwa razy więcej mięsa, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Kupujemy zbyt dużo wędlin, szynek oraz parówek, nie zdając sobie sprawy, ile szkodliwych związków się w nich znajduje. Azotany i azotyny dodawane do mięsa w celu przedłużenia jego trwałości wpływają wyjątkowo niekorzystnie na zdrowie. Związki te dostarczają do organizmu tlenek azotu, który powoduje rozkurczanie się naczyń krwionośnych, a tym samym przyczynia się do bólu głowy. Jeśli jednak kupujemy mięso od znanych i certyfikowanych producentów, raczej nie musimy się obawiać, że szkodliwe związki przedostaną się do organizmu wraz z jedzeniem.

Dieta na migrenę (fot. Anh Nguyen)

fot. Anh Nguyen / unsplash.com

Paczkowane przekąski, kostki bulionowe - wpływ glutamnianu sodu na migreny

Osoby mające problemy z częstymi migrenami powinny wystrzegać się produktów, które w składzie mają glutaminian sodu. Związek ten dodaje się do sproszkowanych zup, przypraw, sosów do sałatek, paczkowanych przekąsek i kostek bulionowych. Producenci w ten sposób wzmacniają smak swoich produktów oraz je konserwują, by wydłużyć termin spożycia. Niestety, glutaminian sodu powoduje skurcz naczyń krwionośnych znajdujących się w mózgu, co przyczynia się do napadów migreny.

Wino i przekąski na stole

fot. John Canelis / unsplash.com

Sery dojrzewające

Lekko kwasowe, wytrawne o wyraźnym zapachu – dojrzewające sery idealnie sprawdzają się w roli przekąski albo jako dodatek do głównych dań. Tym jednak, co oprócz wybornego smaku wyróżnia tego typu sery, zwłaszcza pleśniowe, jest zawarta w nich histamina. Niektóre badania dowodzą, że istnieje związek pomiędzy jej ilością w organizmie a bólem głowy. U osoby często uskarżającej się na migrenę zaobserwowano podwyższony poziom tego związku. Warto podkreślić, że aminopodobne związki znajdziemy także we wspominanych wcześniej owocach cytrusowych, pomidorach, ale również w orzechach, owocach morza, a nawet kapuście kiszonej.

Alkohol

Etanol zawarty w alkoholu może powodować niekorzystne dla ciała zapalenie w obrębie naczyń wewnątrzczaszkowych. W połączeniu z siarczanami występującymi w takich trunkach jak czerwone wino, whisky, brandy czy rum pobudzony organizm zaczyna wytwarzać histaminę. Jej podwyższony poziom, podobnie jak w przypadku serów dojrzewających, powoduje pojawienie się wyjątkowo dotkliwego bólu głowy.

Źródła:

  • Źródła:

    • Elaine Magee, Tell Me What to Eat If I Have Headaches and Migraines.
    • Grochowalska Alina, Krauss Hanna, Menclewicz Katarzyna, Wpływ niewłaściwego odżywiania na występowanie bólu głowy.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk