Uporczywy, męczący i długotrwały ból głowy to dolegliwość, z którą z roku na rok zmaga się coraz więcej osób. Stres, emocje, pośpiech i brak snu sprzyjają pojawieniu się migreny. To jednak nie wszystkie przyczyny. Nie każdy wie, że niektóre produkty spożywcze mogą powodować migrenę i przez to wpływać niekorzystnie na samopoczucie. Badania przeprowadzone przez naukowców potwierdzają tę tezę. Zatem czego należy się wystrzegać, by czuć się lepiej?
Czekolada przyczynia się do wystąpienia migreny
Gorzka, mleczna, deserowa – każda znajduje miliony miłośników. Czekolada nie tylko sprawia przyjemność, ale również poprawia nastrój, a to dzięki dużej zawartości kakao, bogatego źródła magnezu, żelaza, manganu i miedzi. Ponadto ma mnóstwo antyoksydantów, a także związki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Mimo to może ona również negatywnie wpływać na organizm – niektóre badania bowiem wskazują, że czekolada może przyczyniać się do wystąpienia migreny. Ziarna kakaowca zawierają różnego rodzaju aminy, które mają zdolność przechodzenia przez barierę krew – mózg i powodują ból głowy.