Kukbuk
Kukbuk
Żytnia kromka chleba z pieczoną dynią, kiełkami i twarogiem (fot. Maciek Niemojewski)

30 pomysłów na dynię

Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na humus, ugnieść z niej gnocchi lub dodać ją do porannej kawy.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 22 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Dynia to jedna z niewielu zalet sezonu jesiennego. Gdy deszcz niemiłosiernie zacina o szyby, a wiatr chłoszcze twarze, tylko obietnica rozgrzewającej zupy dyniowej albo myśl o korzennym cieście z dyni są w stanie wynagrodzić pogodowe nieprzyjemności. To niezwykle zdrowe warzywo, a na wymienienie jej wszystkich właściwości prozdrowotnych >> potrzeba sporo czasu. Dlatego lepiej zakasać rękawy i przygotować dania, które pomogą przetrwać jesienną szarugę, a dodatkowo wzmocnią odporność. Kremowa zupa dyniowa rozgrzeje domowników nawet w najchłodniejsze popołudnie, a chrupiąca tortilla z dynią i ze szpinakiem zaspokoi apetyt małych i dużych głodomorów. Po tym solidnym obiedzie z pewnością i tak znajdzie się miejsce na spory kawałek (lub dwa) korzennego ciasta. Zobaczcie, jak najsmaczniej wykorzystać dynię do zrobienia śniadania (jeśli macie ochotę poeksperymentować o poranku, sprawdźcie przepisy na wegańskie jesienne śniadania >>), ugotowania obiadu oraz upieczenia słodkiego deseru.

Śniadanie z dynią

Na słodko czy na słono? To pytanie pojawia się zawsze, kiedy stajemy rano przed lodówką. Na szczęście dynia to wyjątkowo wdzięczne warzywo, które można przyrządzić zarówno w deserowej, jak i wytrawnej wersji. Pasta śniadaniowa z dyniowego purée doskonale sprawdzi się na kromkach żytniego pieczywa, z kolei gryczane placki będą świetną alternatywą dla tych, którzy unikają glutenu lub chcą zadbać o linię. A śniadaniu powinna towarzyszyć filiżanka świeżo zaparzonej kawy – w sezonowej wersji, z dodatkiem dyni i korzennych przypraw, na pewno doda energii i pozwoli dłużej cieszyć się udanym porankiem.

Mocno korzenne pumpkin spice latte z musem owocowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pumpkin spice latte >>

O poranku bez kawy się nie obejdzie. Zamiast jednak gnać do ulubionej kawiarni po ekspresowy zastrzyk energii, sami zaparzcie jesienną kawę, która od razu postawi was na nogi. Słynne pumpkin spice latte jest banalne w przygotowaniu – zrobicie je w zaledwie 10 minut!

Placuszki dyniowe z musem brzoskwiniowym (fot. Martyna Cybuch)

Placuszki dyniowe >>

Warzywne placki to chyba jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na sycący posiłek. Wystarczy wymieszać purée dyniowe z jajkami, mąką pszenną, potem usmażyć – i gotowe. By placki były bardziej puszyste, dodajcie mascarpone i sodę oczyszczoną. A na wierzchu możecie ułożyć dowolne składniki. My polecamy konfitury z sezonowych owoców.

hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>

To wegetariańskie śniadanie przygotujecie w pół godziny. Dynię i marchewkę skropcie oliwą i upieczcie, a potem zmiksujcie z czosnkiem, tahiną i sokiem z cytryny. Przełóżcie do miski i koniecznie wlejcie dodatkową porcję oliwy. Na koniec posypcie sezamem i pietruszką. Dyniowy humus wymaga odpowiedniej oprawy w postaci kromki świeżego ciemnego pieczywa.

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i świeżymi figami na ciemnym talerzu (fot Maciek Niemojewski)

Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami >>

Te placuszki są wegańskie, a do tego bezglutenowe. Ciasto na nie przygotujecie z niepalonej kaszy gryczanej, cukru kokosowego i mąki ziemniaczanej. Placki najlepiej przełożyć pachnącym korzennymi przyprawami kremem dyniowym z masłem orzechowym. Na gotowych placuszkach koniecznie ułóżcie świeże figi. W wersji rozpustnej polecamy jeszcze polać je odrobiną syropu klonowego.

Żytnia kromka chleba z pieczoną dynią, kiełkami i twarogiem (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z ricottą, pieczoną dynią i kiełkami >>

Mało jest tak smacznych połączeń, jak ricotta z dynią. Słonawy ser doskonale podkreśla smak słodkiego warzywa, a jeśli do tego przyprawi się je aromatycznymi ziołami i skropi oliwą, można zapomnieć o bożym świecie. Na początek dynię zamarynujcie w płatkach chili i słodkiej papryce i doprawcie odrobiną soli. Po upieczeniu jeszcze ciepłe kawałki dyni połóżcie na kromce żytniego chleba, dodajcie słoną ricottę i ulubione kiełki. Wierzch możecie posypać prażonym słonecznikiem.

Przepis na prostą kanapkę z indykiem, natką pietruszki i humusem z dyni (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym indykiem, kiełkami i humusem dyniowym >>

Kanapka z indykiem to klasyk. A gdyby tak nieco odmienić dobrze znany przepis? Mięso zamarynujcie, a gdy będzie przechodziło aromatami przypraw, zróbcie humus dyniowy. Najlepiej nadaje się do tego dynia hokkaido. Możecie upiec ją ze skórką, a później wcale nie musicie jej obierać. Kromki świeżego chleba posmarujcie masłem, dodajcie porcję humusu dyniowego i ułóżcie na wierzchu marynowanego indyka. Jeszcze odrobina natki pietruszki i ulubione kiełki. Pychota!

Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami >>

Może i wyglądają dość typowo, ale już pierwszy kęs zdradza, że te placki z klasycznymi mają niewiele wspólnego. Ciasto zrobicie z mąki kasztanowej i ze startej dyni, a smak podkreślicie prażonymi z cynamonem, miodem i wanilią jabłkami oraz figami. To połączenie jest tak doskonałe, że nie wiemy, czy lepiej zjeść te placki na śniadanie, czy może na deser?

Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dyniowym >>

Nie będziemy oszukiwać, że naleśniki to jeden z naszych ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia. W tej wersji proponujemy wam zrobić je z farszem z purée z dyni, do którego koniecznie dodajcie aromatyczną skórkę z pomarańczy. Z cienkimi plackami sprawdzi się też wyśmienicie sos orzechowy na bazie masła orzechowego i syropu klonowego. Zrobiliście się już głodni?

Pasta z pieczonej dyni i papryki (fot. Maciek Niemojewski)

Pasta z pieczonej dyni i papryki >>

Hokkaido to naprawdę wdzięczna odmiana dyni. Przed pieczeniem nie trzeba jej obierać ze skórki, bo ta jest jadalna, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas gotowania. Jeśli marzy wam się słodka pasta śniadaniowa, zaopatrzcie się w niezbyt dużą dynię hokkaido i czerwoną paprykę. Upieczone warzywa zmiksujcie z cebulą, suszonymi pomidorami i słonecznikiem. Pasta doskonale nadaje się do kanapek, chlebków pita lub jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Możecie ją przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet przez 5-7 dni.

Zupa z dynią

Kto doświadczył dobroczynnego działania miski zupy po spacerze w chłodny i deszczowy dzień, ten z pewnością nie oprze się poniższym przepisom. Dynie piżmowa i hokkaido są proste w przygotowaniu, a co więcej, ich smak świetnie łączy się z ostrymi przyprawami, jak imbir czy chili. Krem z mleczkiem kokosowym, zupa zero waste zagęszczona chlebem, a może lekka przekąska w postaci kremu z pomidorów i dyni? Oto propozycje dań, które was rozgrzeją, wzmocnią odporność, a do tego nie wymagają dłuższego stania przy garnkach.

zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem, zupa dyniowa, krem z dyni, zero waste, jak nie marnować jedzenia, co z resztek chleba, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem, danie z resztek

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie >>

Nie dość, że kusi zapachem dyni, to jeszcze jest to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Dynię usmażcie z czosnkiem i ze skórką cytrynową, a następnie zalejcie bulionem. Odpowiedni aromat nadacie dzięki dodatkowi miodu, octu i srirachy. Zupę zagęśćcie na koniec czerstwym pieczywem i… powidłami śliwkowymi.

Jak zrobić zupę krem z dyni, pomidorów (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

Zupa krem z pomidorów i dyni >>

Gdy przychodzi jesień, najwyższa pora wrócić do gotowania zup. W tej wersji dynię łączymy ze słodkimi pomidorami, z papryką i mleczkiem kokosowym. Pikantność nadajemy dzięki czosnkowi i ostrym przyprawom. Od tej zupy zarumienią się policzki!

Słodka zupa dyniowa z polentą (fot. Anna Szewczak)

Słodka zupa dyniowa z polentą >>

Jeśli nie chce wam się stać zbyt długo w kuchni, a macie szczególną ochotę na miskę rozgrzewającej zupy, ten przepis sprawdzi się doskonale. Kaszę kukurydzianą ugotujcie ze szczyptą soli, a dynię doprawcie mlekiem i cukrem. Gdy polenta będzie gotowa, pokrójcie ją w kostkę i zalejcie słodkim kremem z dyni. Tę szybką i prostą zupę przygotujecie w nieco ponad pół godziny.

zupa krem z dyni, krem z dyni, wegańska zupa dyniowa, zupa dyniowa na ostro, zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, szybka zupa, szybki obiad, danie jednogarnkowe, rozgrzewający obiad, co z dyni

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym >>

Ten krem przywodzi nam na myśl egzotyczne podróże po Tajlandii. Słodki smak dyni miesza się tu z pikantnym chili oraz charakterystycznym aromatem kminku. By zupa była wyrazista, wybierzcie do niej dynię hokkaido, która ma zdecydowany smak i zawiera mało wody, a do tego nie trzeba jej obierać ze skórki, lub piżmową – słodką i lekko orzechową, która sprawdzi się wyśmienicie w połączeniu z mleczkiem kokosowym. 

Krem z dyni z czipsami z chorizo (fot. Maciek Niemojewski)

Krem z dyni z czipsami z chorizo >>

Kolejny pomysł na wytrawny krem dyniowy. W przeciwieństwie do poprzednich przepisów ten przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Chrupkie czipsy z chorizo, ułożone na wierzchu słodkiej zupy z dyni, marchewki i ziemniaków, dopełnią przyjemności z sycącego i smakowitego obiadu. Gdy zblendujecie zupę, pamiętajcie, by dodać do niej serek – dzięki temu krem będzie bardziej puszysty.

Reklama

Obiad z dynią

Dynia jest źródłem błonnika, beta-karotenu, poprawia kondycję skóryneutralizuje problemy związane z przewodem pokarmowym. Dobrze jest zatem włączyć ją jesienią do codziennego jadłospisu i przygotowywać z niej zdrowe, sycące obiady, które dostarczą organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli zastanawiacie się, z czym najlepiej ją połączyć, polecamy sprawdzone przepisy – zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian – które zdecydowanie powinny zagościć w waszym menu na dłużej.

dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem i pomidorkami cherry (fot. Zuza Rożek)

Dynia hokkaido z kardamonowym jogurtem >>

Ta odmiana dyni jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Nie trzeba jej obierać, a po upieczeniu można zjadać od razu, ze skórką. Gdy już wyjmiecie dynię z piekarnika, polejcie ją jogurtem z kardamonem i ułóżcie na niej pomidorki cherry. To danie możecie spokojnie zapakować do pudełka lunchowego albo podać jako zdrową kolację.

perliczka, pieczona perliczka, pieczona dynia, obiad z piekarnika, borowiki

Perliczka z ziołami, dynią i grzybami >>

To pomysł na wyjątkowy obiad albo romantyczną kolację. Perliczkę zamarynujcie dzień wcześniej, a następnego dnia gotowanie zacznijcie od upieczenia dyni. W trakcie pieczenia podsmażcie grzyby na maśle i oliwie. Gotową perliczkę podajcie z dynią, borowikami i posypcie szałwią oraz rozmarynem. Cóż to będzie za uczta!

 

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe >>

Włoskie kluski mogą zdecydowanie rywalizować z naszymi leniwymi czy kluskami kładzionymi. Zwłaszcza jeśli do ciasta na gnocchi dodamy purée z dyni. Dzięki temu kluseczki nabiorą słodyczy i będą się doskonale komponować z ostrym serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką. Do tego masło tymiankowe. Taki obiad gwarantuje dobry humor.

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>

Chrupiące, proste, a do tego smaczne. Czego chcieć więcej? W pszenne placki zawińcie kawałki piersi indyka, świeży szpinak i oczywiście upieczoną dynię. Posypcie je mozzarellą i krótko podsmażcie na patelni. Dzięki temu ser będzie się przyjemnie ciągnąć, a tortilla nabierze chrupkości. Koniecznie podajcie z dipem jogurtowym i ze świeżymi ziołami.

Sałatka z pieczonej dyni, serem kozim i pesto orzechowym (fot. Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com)

Pieczona dynia z serem kozim >>

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub piżmowa. Gdy zaopatrzycie się już w odpowiednią odmianę, warzywo pokrójcie w plastry i upieczcie z dużą ilością oliwy i soli. Pesto zróbcie z orzechów włoskich, czosnku i soku pomarańczowego. Na koniec wystarczy dynię ułożyć na talerzach, dodać plasterki pomarańczy, pokruszyć kozi ser i polać to wszystko pesto orzechowym. To danie świetnie sprawdzi się także na lekką kolację.

Egzotyczny, mocno aromatyczny obiad, czyli curry z dynią, kolendrą i trawą cytrynową (fot. Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com)

Dyniowe curry >>

Tego typu dania nie dość, że nie wymagają użycia wielu garnków, to jeszcze zawsze wybornie smakują. W tym wydaniu curry nęci aromatem galangalu i trawy cytrynowej. W środku znajdziecie jeszcze zieloną pastę curry (sprawdźcie, jak zrobić domową pastę curry oraz idealne curry w tajskim stylu>>), żółte pomidorki koktajlowe i oczywiście dynię. Gorące curry najlepiej smakuje z ryżem basmati, posypane posiekaną kolendrą.

Filet z sandacza z dynią i kuskusem (fot. dinnershow.studio)

Pieczony sandacz z dynią i kuskusem perlistym >>

Prosty przepis na zdrową i dietetyczną rybę. Na początek przygotujcie mus dyniowy. Dynię upieczcie, a potem zmiksujcie z cebulą, mlekiem i ze śmietanką. Z kolei kuskus tuż przed końcem gotowania podlejcie śmietanką – dzięki temu kasza będzie smaczniejsza i bardziej kremowa. Taki zestaw najlepiej sprawdzi się z pieczonym w maśle sandaczem.

Kasza gryczana z dynią (fot.

Kasza gryczana z dynią >>

Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią, która rozgrzewa ciało i duszę, to szybki i prosty przepis na obiad. Szczególnie warto przygotować go późną jesienią, gdy dynie są dorodne, a cytrusy soczyste!

Reklama
Placki z dyni, brie i gruszką polane miodem (fot. Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl)

Dyniowe placki z karmelizowaną gruszką i serem brie >>

Ten przepis to istna symfonia na cześć jesieni. Ciasto na placki dyniowe przygotujecie z purée z dyni, mąki pszennej i kurkumy. Gdy placki będą smażyć się na patelni, zajmijcie się gruszką i skarmelizujcie ją z dodatkiem rozmarynu i tymianku. Na koniec na gotowych plackach dyniowych ułóżcie słodkie gruszki, orzechy włoskie i puszysty ser brie.

Właściciel restauracji Tomek, miesza w ceramicznej misie składniki sałatki z kaszy bulgur z dynią, czerwoną cebulą, zielonymi oliwkami i kolendrą  (fot. Michał Lichtański)

Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą >>

Ta sałatka to sprawdzony sposób na zdrowy i sycący lunch do pracy. Dynię upieczcie z kminkiem, chili i kolendrą, by nabrała odpowiedniego aromatu. Następnie przygotujcie dressing na bazie oliwy i soku z cytryny. Gdy dynia będzie gotowa, połączcie ją z kuskusem i lekkim dipem. Dodajcie roszponkę, migdały, groszek i czerwoną cebulę. Ta sałatka smakuje równie dobrze na ciepło, jak na zimno.

Curry dyniowe >>

Na jednym przepisie na curry nie mogło się skończyć – w końcu sposobów na to danie jest mnóstwo, a wszystkie smakują równie dobrze. W tej wersji zamiast galangalu wystarczy wam zwykły imbir, a oprócz dyni w garnku znajdziecie szpinak baby oraz ciecierzycę. Po ugotowaniu ryżu i przesmażeniu dyni z papryką i cebulą przełóżcie wszystko do miski i posypcie ulubionymi orzechami, kolendrą i posiekanym chili. 

Pierogi z dynią >>

Tym, którzy pierogi mogliby jeść zawsze i w każdej postaci, proponujemy coś naprawdę niezwykłego. Oto niezawodny przepis na pierogi z dynią, idealne na chłodny dzień. Słodka dynia doskonale połączy się z curry, twarogiem śmietankowym i masłem. Lepiej przygotujcie od razu większą porcję ciasta – na jednym talerzu pierogów się nie skończy.

Pizza z dynią i kozim serem (fot. Maciek Niemojewski)

Pizza z dynią i kozim serem >>

Nie od dziś wiadomo, że pizza jest dobra na wszystko i ze wszystkim. Chrupiące ciasto z dobrze wypieczonym rantem, posmarowane aromatycznym sosem pomidorowym i posypane mozzarellą to remedium na niejedno szare, deszczowe popołudnie. Do tego ulubione dodatki, których ilość i kolejność dodawania zależą wyłącznie od naszych upodobań. My polecamy zrobić ją w domu z dynią i cebulą, a do tego nie wahamy się przed dołożeniem koziego sera oraz prażonych migdałów. Tej domowej pizzy naprawdę niczego nie brakuje.

Deser z dynią

Puszyste, korzenne ciasto dyniowe to tylko jedna z wielu możliwości, jak oddać się deserowej rozpuście. Z dyni możecie przygotować wysokoenergetyczny chlebek, który będzie zdrowszą alternatywą dla słodkich ciast, sezonową wersję panna cotty albo nieco bardziej niegrzeczny deser dla dorosłych, podlany wytrawnym alkoholem. Na który wariant się skusicie?

ciasto dyniowe, puree dyniowe, ciasto z kremem, szybkie ciasto, ciasto na niedzielę, ciasto z orzechami, ciasto ucierane, szybki deser, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, zdrowe słodycze

Ciasto dyniowe >>

Mało jest tak apetycznych połączeń, jak dynia z cynamonem i orzechami. Po upieczeniu dyni połączcie ją z mąką pszenną i dodajcie odrobinę cukru trzcinowego. Na wierzchu gotowego i delikatnego ciasta ułóżcie krem na bazie śmietanki. A jeśli macie ochotę podać deser w bardziej wykwintny sposób, upieczcie ciasto w okrągłej formie, a po wystudzeniu przekrójcie na dwie części i przełóżcie kremem. Taki tort zachwyci każdego!

Korzenny tort dyniowy z kremem orzechowym - Ciasto dyniowe z kremem orzechowym przystrojone płatkami róży (fot. Martyna Cybuch)

Korzenne ciasto dyniowe >>

Na ten deser czekamy przez cały rok. Ciasto obłędnie pachnie cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami, a do tego smakuje absolutnie wybornie. Dyniowe blaty przełóżcie kremem orzechowym z mascarpone i masła orzechowego, a wierzch udekorujcie kwiatami. Pst! Ciasto będzie jeszcze ciekawsze, jeśli zamiast mąki pszennej użyjecie orkiszowej.

Dyniowy irish cream >>

Oto deser dla łasuchów i nieco starszych smakoszy. Tutaj słodycz dyni przełamujemy ostrym smakiem whisky, z którą doskonale łączy się wanilia i kawa. Dynię wymieszaną ze śmietanką i z korzennymi przyprawami przetrzyjcie przez sito, podgrzejcie z cukrem i po wystudzeniu połączcie z alkoholem. Jesteśmy ciekawi, czy dacie radę nie wypić wszystkiego za jednym razem.

Chlebek dyniowy z żurawiną i jogurtem >>

Nie dajcie się zwieść nazwie – ten pachnący goździkami, kardamonem i orzechami chlebek z powodzeniem może konkurować z najbardziej rozpustnymi deserami. Upieczcie go, a gwarantujemy, że tej jesieni niejednokrotnie będziecie chcieli zrobić go znowu. Do jego przygotowania potrzebujecie przede wszystkim purée z dyni. Przydadzą się też banan i olej. Po wyjęciu z piekarnika podajcie chlebek z jogurtem kokosowym i suszoną żurawiną. Uwaga! Proponujemy od razu przygotować dwie formy – chlebek ma tendencję do szybkiego znikania.

Przepis na panna cottę z dynią, wiśniami i gorzką czekoladą (fot. dinnershow.studio)

Dyniowa panna cotta z rajskimi jabłkami pod czekoladową kruszonką >>

Lekka i puszysta panna cotta ma zapewne niejednego zwolennika wśród domowników. Co powiecie zatem na przygotowanie sezonowej wersji tego deseru? Dynię zmiksujcie ze śmietanką, z cukrem i żelatyną. Gdy panna cotta będzie się chłodzić, przygotujcie rajskie jabłuszka – koniecznie z syropem z brązowego cukru i cynamonu. Gotowy deser będzie smakować tylko lepiej, jeśli posypiecie go kruszonką z czekolady.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka