Kukbuk
Kukbuk

Dyniowy irish cream

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
dynia
¼ sztuki
masło
¼ kostki
śmietanka
½ l
laska wanilii
½ sztuki
świeży imbir
1 mały kawałek
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki
espresso lub kawa z kawiarki
40 ml
cukier
½ kg
whisky
½ l

krok 1

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i pozbawiamy pestek. Kładziemy na blasze razem z masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Dynia może się lekko przypiec, a nawet nieco przypalić.

krok 2

Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy wanilię, imbir, wsypujemy startą gałkę muszkatołową, dodajemy kawę i upieczoną dynię. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Wyjmujemy wanilię i imbir.

krok 3

Przecieramy masę przez drobne sito na gładkie purée. Przetarte składniki wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i wstawiamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu.

krok 4

Gdy przestygnie, wlewamy whisky i mieszamy. Przelewamy do dużej butelki. Staramy się nie wypić jej zawartości od razu! Przechowujemy w lodówce.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka