Kukbuk
Kukbuk
Filet z sandacza z dynią i kuskusem (fot. dinnershow.studio)

Pieczony sandacz z dynią i kuskusem perlistym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Dynia:
dynia jokkaido
1/2 sztuki
cebula
1 sztuka
masło
1/4 kostki
śmietanka 36%
1/2 szklanki
sól
do smaku
mleko
1/2 sklanki
kuskus:
woda
3 szklanki
sól
do smaku
kuskus perłowy
1 szklanka
śmietanka 36%
1/2 szklanki
Sandacz:
filet z sandacza
2 kg
sól
do smaku
masło
1/4 kostki

Przepis: Paweł Zasławski / restauracja Monka


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Dynię pieczemy pod folią w 200 stopniach do miękkości. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Dodajemy upieczoną dynię, śmietankę, mleko, sól i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Miksujemy. 

krok 2

Przygotowujemy kuskus. Wodę zagotowujemy i solimy. Wrzucamy kuskus. Gotujemy przez 7 minut, a następnie odcedzamy. Na końcowym etapie kuskus przekładamy do garnka, podlewamy śmietanką i podgrzewamy do momentu, aż nabierze kremowej konsystencji. 

krok 3

Rybę dzielimy na porcje. Doprawiamy solą, smarujemy masłem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.

krok 4

Sandacza przekładamy na talerz. Podajemy z kuskusem i musem z pieczonej dyni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka