Kukbuk
Kukbuk
Placuszki dyniowe z musem brzoskwiniowym (fot. Martyna Cybuch)

Placuszki dyniowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
masło
60 g
purée z pieczonej dyni
200 g
serek mascarpone
25 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
cukier
3 łyżki
pasta waniliowa
1/2 łyżeczki
mąka pszenna
230 g
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
sól
szczpyta
DO PODANIA:
cukier puder
wedle uznania
konfitura z sezonowych owoców
wedle uznania

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

krok 1

Wszystkie składniki placuszków powinny być w temperaturze pokojowej.

krok 2

Rozpuszczamy 40 gramów masła. Do purée dyniowego dodajemy mascarpone, jajka, cukier, pastę waniliową – blendujemy je na puszystą masę.

krok 3

Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Przesiane składniki dodajemy do zblendowanej masy – delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto odstawiamy na 15 minut.

krok 4

Na rozgrzaną patelnię nakładamy pozostałe masło. Zmniejszamy moc palnika do średniego poziomu. Na jeden placek nabieramy dużą łyżkę ciasta, po czym przekładamy je na patelnię. Smażymy około 2 minut z jednej strony. Przewracamy i smażymy jeszcze chwilę, aż do zrumienienia.

 

krok 5

Puszyste placuszki podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem ulubionej konfitury z sezonowych owoców.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka