Kukbuk
Kukbuk
Przepis na prostą kanapkę z indykiem, natką pietruszki i humusem z dyni (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym indykiem, kiełkami i humusem dyniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
marynowany indyk:
czosnek
1 ząbek
oliwa
3 łyżki
sok z cytryny
30 ml
sos teriyaki
40 ml
suszony tymianek
1 łyżeczka
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
1/2 łyżeczki
mielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki
pierś indyka
400 g
humus z dyni:
dynia hokkaido
1/2 sztuki
ugotowana ciecierzyca
1 szklanka
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
wędzona słodka papryka
1/2 łyżeczki
mielona słodka papryka
1/2 łyżeczki
mielona ostra papryka
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
tahini
2 łyżki
kanapka:
chleb razowy ze słonecznikiem
4 kromki
masło lub majonez
do smarowania
humus z dyni
120 g
czarny sezam
do podania
ulubione kiełki
50 g
pieczony indyk
400 g
natka pietruszki
do podania

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miseczki wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wlewamy oliwę, sok z cytryny, sos teriyaki i wsypujemy przyprawy. Energicznie mieszamy, a następnie nacieramy marynatą pierś z indyka. Mięso wkładamy do szczelnego pojemnika, zalewamy pozostałym sosem i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Indyka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką lub zawijamy w folię aluminiową. Naczynie stawiamy na blasze obok dyni i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut. Po tym czasie dynia i mięso powinny być miękkie i soczyste.

Reklama

krok 3

Upieczoną i przestudzoną dynię umieszczamy w malakserze. Dodajemy pozostałe składniki humusu i blendujemy na gładką, puszystą masę.

krok 4

Chleb smarujemy masłem lub majonezem. Na każdą kromkę nakładamy porcję humusu dyniowego. Posypujemy czarnym sezamem i układamy na chlebie garść kiełków. Indyka kroimy w cienkie plastry i kładziemy na dwóch kromkach pieczywa. Na wierzch nakładamy kilka listków natki pietruszki. Składamy kanapki. Podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do torby jako drugie śniadanie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka