Kukbuk
Kukbuk
ciasto dyniowe, puree dyniowe, ciasto z kremem, szybkie ciasto, ciasto na niedzielę, ciasto z orzechami, ciasto ucierane, szybki deser, ciasto warzywne, zdrowe ciasto, zdrowe słodycze

Ciasto dyniowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
260 g
puree dyniowe
250 g
proszek do pieczenia
1 i 1/4 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
cukier trzcinowy
50 g
cukier
100 g
cynamon
1/2 łyżeczki
suszony imbir
1/4 łyżeczki
sól
szczypta
jajko "zerówka"
3 sztuki
maślanka
130 ml
masło
60 g
krem:
mascarpone
200 g
śmietanka
250 g
cukier puder
2-3 łyżki
orzechy laskowe

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis: Plate of Joy


Wykonanie potrawy: Edyta Przekop

krok 1

Aby uzyskać puree dyniowe, dynię oczyszczamy i kroimy na kawałki, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni przez około 15 minut, do miękkości. Przestudzoną dynię wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładko.

krok 2

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i cukier. W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepane jajka, roztopione i przestudzone masło, maślankę i dyniowe puree. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23×23 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 35-40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

krok 3

Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy na gęsty krem, którym następnie smarujemy równomiernie wierzch wystudzonego ciasta. Dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi.

TIP

Ciasto można również upiec w okrągłej formie o średnicy 21-22 cm, a po wystudzeniu przekroić na dwie części, przełożyć kremem i podać jak tort.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk