Kukbuk
Kukbuk
Pasta z pieczonej dyni i papryki (fot. Maciek Niemojewski)

Pasta z pieczonej dyni i papryki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
dynia hokkaido
300 g
czerwona papryka
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
suszone pomidory
80 g
słonecznik
30 g
oregano
1/3 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Dynię i paprykę myjemy, rozkrawamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa smarujemy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla) na mniej więcej 30 minut – po tym czasie skórka papryki powinna być lekko przypalona, a dynia miękka.

krok 2

Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy – smażymy je na rozgrzanej patelni, na pozostałej oliwie.

krok 3

Pieczone warzywa studzimy i przekładamy do malaksera. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone pomidory, słonecznik i przyprawy. Blendujemy na gładki krem.

krok 4

Pasta z dyni i papryki doskonale pasuje do kanapek, chlebków pita lub jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Można ją przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 5-7 dni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka