Kukbuk
Kukbuk

Chlebek dyniowy z żurawiną i jogurtem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
purée z dyni
1 szklanka
banan
1 sztuka
olej
½ szklanki
ziarenka wanilii
z 1 laski
brązowy cukier
¾ szklanki
mąka pszenna
2 szklanki
cynamon
szczypta
kardamon
szczypta
goździki
kilka sztuk
sól
do smaku
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
ocet jabłkowy
2 łyżeczki
jogurt kokosowy
według uznania
orzechy
według uznania
suszona żurawina
½ szklanki

Przepis i przygotowanie potrawy: Sara Faruque


Stylizacja: Joanna Sidor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze kielichowym miksujemy purée z dyni, banana, olej, wanilię i cukier.

krok 2

W misce mieszkamy mąkę z cynamonem, kardamonem, goździkami i solą.

krok 3

Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki. W filiżance mieszamy proszek do pieczenia z sodą oczyszczoną i dodajemy ocet. Zawartość filiżanki wlewamy do reszty ciasta i krótko mieszamy. Przelewamy masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest upieczone.

krok 4

Podajemy z jogurtem, orzechami i suszoną żurawiną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka