Kukbuk
Kukbuk
Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
GNOCCHI DYNIOWE:
purée z dyni
300 g
ziemniaki
300 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
mąka ziemniaczana
50 g
mąka pszenna
100 g + do podsypania
sól
do smaku i do gotowania
KARMELIZOWANA GRUSZKA:
gruszka
1 sztuka
miód
2 łyżki
MASŁO TYMIANKOWE:
masło
40 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
tymianek
1 gałązka
DO PODANIA:
prażone orzechy włoskie
garść
ser z niebieską pleśnią
40 g

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

krok 1

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy purée z dyni, szczyptę soli i wbijamy jajka. Mieszamy.

krok 2

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto rękami – powinno mieć zwartą konsystencję i odklejać się od dłoni. W razie potrzeby wsypujemy pozostałą mąkę pszenną.

krok 3

Ciasto na gnocchi dzielimy na mniejsze porcje. Rolujemy w rękach. Na desce obsypanej mąką kroimy je na małe kawałki, jak do kopytek. Każdy kawałek ugniatamy w dłoniach tak, by powstała kulka. Następnie każdą kluskę przetaczamy po zewnętrznej części widelca, aby się wydłużyła i powstały na niej charakterystyczne wgłębienia.

krok 4

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. W tym czasie gruszkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją na rozgrzaną patelnię i dodajemy miód lub brązowy cukier. Podsmażamy aż do momentu, gdy gruszka zacznie się przyrumieniać, a z miodu lub cukru zrobi się karmel. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 5

Gnocchi gotujemy we wrzącej wodzie partiami. Wyjmujemy je chwilę po wypłynięciu na powierzchnię. Kluseczki odcedzamy, nakładamy na talerz.

krok 6

Kiedy kluseczki się gotują, przygotowujemy masło tymiankowe. Masło wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz gałązkę świeżego tymianku. Smażymy przez chwilę na bardzo małym ogniu.

krok 7

Gotowe gnocchi polewamy masłem tymiankowym, posypujemy karmelizowaną gruszką oraz prażonymi orzechami włoskimi i rozdrobnionym serem pleśniowym.

TIP

Zamiast miodu można dodać również brązowego cukru. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka