Kukbuk
Kukbuk
Miska zupy dyniowej, pokrojone kostki dyni, mleko kokosowe (fot. Anna Szewczyk)

Słodka zupa dyniowa z polentą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dynia
300 g
woda
do gotowania
sól
szczypta
kasza kukurydziana
1/2 szklanki
mleko migdałowe lub inne
1/2 l
cukier kokosowy
do smaku

Przepis: Anna Szewczak


Zdjęcia: Anna Szewczak

krok 1

Zagotowujemy nieco ponad szklankę wody ze szczyptą soli. Gdy zawrze, wsypujemy kaszę kukurydzianą. Cały czas mieszamy.

krok 2

Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Przekładamy kaszę do głębokiego naczynia, rozsmarowujemy równo i zostawiamy do ostygnięcia.

krok 3

Dynię kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą – do poziomu dyni. Gotujemy, aż dynia zmięknie. Rozgniatamy ją praską do ziemniaków, wlewamy mleko i dosładzamy cukrem.

krok 4

Polentę kroimy w większą kostkę. Do miseczek nakładamy kilka kostek polenty i zalewamy je zupą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka