![Placuszki gryczane z kremem dyniowym i świeżymi figami na ciemnym talerzu (fot Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iPQzIDnVi1zDbJAWkRgQiMKmeepCBvmnjm15jp1yecg/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMTAtMDUv/U25pYWRhbmlhX2pl/c2llbmlhcnkwNTgz/LmpwZw.jpg)
Placuszki gryczane z kremem dyniowym i figami
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
- Placki gryczane:
- kasza gryczana niepalona
- 100 g
- zimna woda
- 500 ml
- cukier kokosowy
- 2 łyżki
- mleko roślinne
- 100 ml
- mąka ziemniaczana
- 2 łyżki
- olej
- 2 łyżki + do smażenia
- soda oczyszczona
- ¾ łyżeczki
- ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka
- Krem dyniowy:
- purée z dyni
- ½ szklanki
- masło orzechowe
- 6 łyżek
- cukier kokosowy
- 2 łyżki
- wanilia
- 1 laska
- cynamon
- szczypta
- kardamon
- szczypta
- goździki
- kilka sztuk
- ekstrakt z wanilii
- według uznania
- sól
- szczypta
- Do podania:
- figi
- 3 sztuki