Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z pieczonej dyni, serem kozim i pesto orzechowym (fot. Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com)

Pieczona dynia z serem kozim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dynia
400 g
sól
do smaku
oliwa
2 łyżki
pomarańcza
1 sztuka
ser kozi twarogowy
100 g
Pesto orzechowe:
obrane orzechy włoskie
1/2 szklanki
oliwa
1/2 szklanki
czosnek
1 ząbek
świeża kolendra
1 garść
sól
do smaku
sok z pomarańczy
2-4 łyżki

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com

krok 1

Dynię kroimy w plastry grubości 3 centymetrów i pozbawiamy nasion. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, solimy, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach około 45 minut.

krok 2

W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy soku z pomarańczy.

Reklama

krok 3

Upieczoną dynię układamy na talerzach. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plastry, które następnie przecinamy na połówki. Ser kozi kroimy w plastry. Na dyni układamy kawałki pomarańczy i ser. Polewamy pesto orzechowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.

TIP

Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub piżmowa.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka