Kukbuk
Kukbuk
Egzotyczny, mocno aromatyczny obiad, czyli curry z dynią, kolendrą i trawą cytrynową (fot. Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com)

Dyniowe curry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
dynia
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
galangal
1 łyżeczka
trawa cytrynowa
1 sztuka
olej kokosowy
2 łyżki
zielona pasta curry
2 łyżki
liście kaffiru
2 sztuki
sól
do smaku
sos rybny
1 łyżka
żółte pomidorki koktajlowe
garść
ugotowany ryż basmati
do podania
świeża kolendra
1/2 pęczka

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk / strawberriesfrompoland.blogspot.com

krok 1

Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a czosnek siekamy. Galangal kroimy w cienkie paski. Trawę cytrynową nacinamy wzdłuż.

krok 2

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pastę curry, dorzucamy liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową. Delikatnie mieszamy i odrobinę solimy. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy czosnek i dynię. Możemy także dodać niewielki kawałek żółtej posiekanej papryczki chili. Po chwili wlewamy mleczko kokosowe. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu, aż dynia zmięknie (należy uważać, by się nie rozpadła). Przyprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym.

Reklama

krok 3

Pod koniec duszenia wrzucamy całe pomidorki koktajlowe. Zdejmujemy garnek z ognia. Gorące curry podajemy z ryżem basmati, posypane posiekaną kolendrą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk