Kukbuk
Kukbuk
Krucha tarta z nadzieniem z dyni i ricotty posypana prażonymi pestkami dyni, makro

Tarta z dynią i ricottą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 MIN
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
CIASTO:
mąka pszenna
300 g
masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
3 g
woda
50 ml
NADZIENIE Z DYNI:
dynia (obana i pokrojona w kostkę)
450 g
oliwa z oliwek
3 łyżki
jajko "zerówka"
3 sztuki
śmietana kremówka 30%
150 ml
ricotta
150 g
ser żółty (starty)
75 g
pestki dyni
30 g
curry
10 g
sól
2 g
pieprz czarny
2 g

Przepis i zdjęcie: MAKRO

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 180 stopni.

krok 2

W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Wyrabiamy aż do powstania jednolitej, gładkiej masy. Formujemy ją w kulę, zawijamy w lekko zwilżoną ściereczkę i odkładamy w chłodne miejsce na godzinę.

krok 3

Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość trzech milimetrów. Wykładamy na dno formy o średnicy 32 centymetrów, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i oprószonej mąką, bądź obłożonej papierem do pieczenia.

krok 4

Ciasto nakłuwamy widelcem i lekko przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub ryż, dzięki czemu ciasto nadmiernie nie urośnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po kwadransie zdejmujemy z ciasta papier i pieczemy dalej przez około dziesięć minut, do czasu aż placek się zarumieni.

krok 5

Przechodzimy do przygotowania dyniowego nadzienia. Wcześniej obraną i pokrojoną w kostkę dynię, podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Smażymy przez około 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

krok 6

W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy kremówkę, dodajemy dynię, ricottę i ser żółty. Całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry.

krok 7

Na upieczony spód wylewamy dyniowo-serowe nadzienie, posypujemy je uprażonymi pestkami dyni i pokruszoną ricottą. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut, aby góra nabrała złotobrązowego koloru.


Przepis powstał we współpracy z MAKRO

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk