Kukbuk
Kukbuk
Korzenne ciasto dyniowe z kremem orzechowym (fot. Martyna Cybuch)

Korzenne ciasto dyniowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
CIASTO:
purée z pieczonej dyni
400 g
olej roślinny
170 ml
cukier brązowy
170 g
pasta waniliowa
1 łyżeczka
jajko "zerówka"
4 sztuki
mąka pszenna
300 g
cynamon
1 łyżeczka
mielony imbir
1/2 łyżeczki
mielone goździki
1/2 łyżeczki
mielona gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
mielony kardamon
1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
orzechy włoskie
1/2 szklanki
orzechy laskowe
1/4 szklanki
wiórki kokosowe
1/2 szklanki
masło
20 g
sól
szczypta
KREM ORZECHOWY:
serek mascarpone
300 g
pasta waniliowa
2 łyżeczki
masło orzechowe
2 łyżki
cukier puder
4 łyżki
DO DEKORACJI:
płatki jadalnych kwiatów
wedle uznania

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

krok 1

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

krok 2

W jednej miseczce mieszamy purée z dyni, olej roślinny, cukier, pastę waniliową i jajka. Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

krok 3

Za pomocą rózgi kuchennej łączymy składniki mokre i suche, tak by powstała gładka, jednolita masa. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy.

Ciasto dyniowe z płatkami róży (fot. Martyna Cybuch)

krok 4. Spód tortownicy o średnicy 23 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

krok 5. W tym czasie łączymy wszystkie składniki kremu – ubijamy na puszystą masę. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do wystudzenia.


krok 6. 
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolną warstwę wykładamy ¾ kremu orzechowego, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą masą i dekorujemy płatkami kwiatów.

TIP Zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka