![Korzenny tort dyniowy z kremem orzechowym - Ciasto dyniowe z kremem orzechowym przystrojone płatkami róży (fot. Martyna Cybuch)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/n9yjyrr84fE4q_57f4_hUu2AKaCqnaRnrDaE-7DaHNE/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMTYv/RFNDMDY4ODVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Korzenne ciasto dyniowe
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
- CIASTO:
- purée z pieczonej dyni
- 400 g
- olej roślinny
- 170 ml
- cukier brązowy
- 170 g
- pasta waniliowa
- 1 łyżeczka
- jajko "zerówka"
- 4 sztuki
- mąka pszenna
- 300 g
- cynamon
- 1 łyżeczka
- mielony imbir
- 1/2 łyżeczki
- mielone goździki
- 1/2 łyżeczki
- mielona gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki
- mielony kardamon
- 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka
- orzechy włoskie
- 1/2 szklanki
- orzechy laskowe
- 1/4 szklanki
- wiórki kokosowe
- 1/2 szklanki
- masło
- 20 g
- sól
- szczypta
- KREM ORZECHOWY:
- serek mascarpone
- 300 g
- pasta waniliowa
- 2 łyżeczki
- masło orzechowe
- 2 łyżki
- cukier puder
- 4 łyżki
- DO DEKORACJI:
- płatki jadalnych kwiatów
- wedle uznania