Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić zupę krem z dyni, pomidorów (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

Zupa krem z pomidorów i dyni

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
dynia
ok. 1 kg
pomidory
6 sztuk
papryka
2 sztuki
cebula
2 sztuki
czosnek
1 główka
mleko kokosowe
1 puszka
olej rzepakowy
rozmaryn
gałązka
pestki dyni
garść
pieprz
sól
ostra papryka
szczypta

Przepis i zdjęcia: Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon

krok 1.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na pół. Rozkładamy kawałki na blaszce, następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Gałązkę rozmarynu kładziemy na wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż dynia zmieknie - około 60 minut.

Przepis na krem z pieczonych warzyw - pomidorów i dyni (fot. Sylwia Wyrwicka / Haveeyeon)

krok 2. Upieczone warzywa obieramy ze skórek. Wyrzucamy nasiona dyni i kroimy na mniejsze kawałki zachowując sok. Pokrojone warzywa, sok i mleko kokosowe wrzucamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i podajemy z grzankami.

więcej przepisów Sylwii:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka