Kukbuk
Kukbuk
Przepis na panna cottę z dynią, wiśniami i gorzką czekoladą (fot. dinnershow.studio)

Dyniowa panna cotta z rajskimi jabłkami pod czekoladową kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Dyniowa panna cotta:
dynia hokkaido
1/2 sztuki
żelatyna
2 łyżeczki
śmietana 36%
1 szklanka
laska cynamonu
1 sztuka
goździki
2 sztuki
rajskie jabłka
2 szklanki
Rajskie jabłka w syropie:
woda
1 szklanka
brązowy cukier
1/2 szklanki
laska cynamonu
1 sztuka
goździki
2 sztuki
rajskie jabłka
2 szklanki
czekoladowa kruszonka:
zimne masło
1/4 kostki
mąka pszenna
1/2 szklanki
kakao
2 łyżki
cukier
1/2 szklanki
sól
szczypta

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Przepisy i przygowanie: Paweł Zasławski / restauracja Monka

krok 1

Dynię pieczemy pod folią w 200 stopniach do momentu, aż będzie miękka. Upieczone warzywo miksujemy na gładką masę. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.

krok 2

Śmietankę i mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, żelatynę i zmiksowaną dynię. Przelewamy do szklanek i schładzamy.

krok 3

Przygotowujemy syrop. Wodę, brązowy cukier, cynamon i goździki gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Do wrzącej zalewy wkładamy rajskie jabłka (całe, bez obierania). Wyłączamy ogień i pozostawiamy owoce do wystudzenia.

Reklama

krok 4

Wszystkie składniki kruszonki łączymy i dokładnie zagniatamy. Rozkładamy na pergaminie i pieczemy w 180 stopniach około 12 minut.

krok 5

Kiedy panna cotta zastygnie, obsypujemy ją kruszonką, a na wierzchu układamy rajskie jabłka.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk