Kukbuk
Kukbuk

Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dyniowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna
170 g
mleko
200 ml
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
cukier
1 łyżeczka
woda gazowana
150 ml
masło klarowane płynne
50 g
farsz:
purée z dyni
200 g
twaróg śmietankowy
200 g
cynamon
1 łyżeczka
cukier puder
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
kwaśna śmietana
2 łyżki
sok z cytryny
z 1 sztuki
skórka z pomarańczy
z 1/2 sztuki
sos orzechowy:
masło orzechowe
2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżka
syrop klonowy
1 łyżeczka
ciepła woda
2 łyżki
do podania:
orzechy włoskie
30 g
ulubione owoce
garść

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i wlewamy mleko. Mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy sól i cukier – chwilę ubijamy. Stopniowo wlewamy wodę gazowaną – cały czas mieszamy, aby ciasto było pozbawione grudek. Na koniec wlewamy płynne masło klarowane i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.

krok 2

Przygotowujemy farsz. W miseczce łączymy purée z dyni, twaróg, cynamon, cukier puder, ekstrakt waniliowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy. Ucieramy do momentu, aż składniki dobrze się połączą i powstanie puszysty krem.

krok 3

W małej misce łączymy wszystkie składniki sosu. Mieszamy, aż powstanie jednolita, kremowa polewa.

krok 4

Naleśniki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Smarujemy farszem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i składamy w trójkąty. Wierzch polewamy sosem orzechowym. Podajemy z ulubionymi owocami.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk