Kukbuk
Kukbuk
Mocno korzenne pumpkin spice latte z musem owocowym (fot. Maciek Niemojewski)

Pumpkin spice latte

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
PRZYPRAWA KORZENNA:
cynamon
1/2 łyżeczki
mielony imbir
1/2 łyżeczki
mielone goździki
1/2 łyżeczki
mielona gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
cukier waniliowy
1 łyżeczka
KAWA DYNIOWA:
purée dyniowe
3 łyżki
mleko
1 łyżka + 200 ml
syrop klonowy
2 łyżeczki
espresso
40 ml
DODATKOWO:
cukier cynamonowy
szczypta

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

krok 1

W miseczce łączymy wszystkie składniki przyprawy korzennej.

krok 2

Wcześniej przygotowane purée dyniowe przekładamy do blendera, dodajemy przyprawę korzenną, łyżkę mleka i syrop klonowy. Miksujemy na gładką masę. Przecieramy przez sitko o drobnych oczkach.

krok 3

Mleko (200 mililitrów) podgrzewamy za pomocą spieniacza lub w garnuszku (ważne, by nie powstał na nim kożuch). W tym czasie zaparzamy espresso.

 

krok 4

Do wysokiej szklanki, jak do latte, przekładamy purée z przyprawami. Następnie po ściance wlewamy podgrzane i spienione mleko. Na środek małym strumieniem wlewamy espresso. Posypujemy cukrem cynamonowym.

TIP

Zamiast syropu klonowego można użyć miodu. Z kolei by podkręcić smak purée z dyni, można do niego dodać przygotowane wcześniej konfitury z sezonowych owoców. Doskonale sprawdzą się brzoskwinie, które nadadzą purée lekkość i słodycz.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk