Kukbuk
Kukbuk
Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min + czas chłodzenia rolady
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: goście idą
BISZKOPT:
jajko "zerówka"
5 sztuk
sól
1/2 łyżeczki
tapioka lub mąka ziemniaczana
1/2 szklanki
mąka gryczana
1/2 szklanki
dynia piżmowa gotowana
3/4 szklanki
płatki drożdżowe
2 łyżki
kurkuma
1/2 łyżeczki
FARSZ:
orzechy włoskie
200 g
oliwa
1 łyżka
czosnek
1/2 ząbka
szpinak
2 garści
sól
do smaku
pieprz
do smaku
suszone pomidory z zalewy
6 sztuk
płatki drożdżowe
2 łyżki

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę, bardzo małymi partiami, żeby biszkopt nie opadł. Następnie dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę. Na koniec ugotowaną dynię, mieszamy na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do formy. Pieczemy około 20 minut.

krok 2

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, a następnie wrzucamy szpinak. Przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory siekamy. Orzechy odcedzamy i blendujemy z wodą (½ szklanki) i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Na blacie rozkładamy zwilżoną bawełnianą ściereczkę, na nią wyciągamy biszkopt (obracamy spodem do góry, papier odrywamy). Jeśli biszkopt zdążył wystygnąć, lekko zwilżamy go przegotowaną wodą. Wykładamy na niego serek z orzechów włoskich i równo go rozsmarowujemy. Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta rozkładamy uduszony szpinak i posiekane suszone pomidory. Za pomocą ściereczki zwijamy roladę, lekko ją dociskając. Odstawiamy na noc do lodówki.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk