Kukbuk
Kukbuk
Kasza gryczana z dynią (fot.

Kasza gryczana z dynią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
olej roślinny
2 łyżki
cynamon
1 łyżeczka
kasza gryczana
100 g
woda
1 szklanka
sok i skórka z pomarańczy
1 sztuka
dynia
1/2 szklanki
granat
1/2 sztuki
orzechy
wedle uznania
syrop klonowy
do smaku

krok 1

Łyżkę oleju rozgrzewamy w garnku, dodajemy cynamon i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Wsypujemy kaszę i zalewamy wodą. Po chwili dodajemy skórkę z pomarańczy, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu. Po 10-15 minutach zdejmujemy kaszę z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygła.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Wrzucamy dynię i smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy sokiem z pomarańczy. Dynię dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka. Zajmie to około 5 minut.

krok 3

Kaszę rozkładamy do dwóch miseczek. Na każdą z nich wykładamy porcję ugotowanej dyni. Posypujemy szczodrze nasionami granatu i posiekanymi orzechami. Przed podaniem polewamy syropem klonowym.

Przepis pochodzi z numeru 12 KUKBUK-a >>

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk