Kukbuk
Kukbuk
Placki z dyni, brie i gruszką polane miodem (fot. Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl)

Dyniowe placki z karmelizowaną gruszką i serem brie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
jogurt naturalny
1 szklanka
jajko "zerówka"
2 sztuki
purée z dyni
3/4 szklanki
olej
1 łyżka
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
olej rzepakowy
2-3 łyżki
karmelizowana gruszka:
gruszka
1 sztuka
cukier
4 łyżki
orzechy włoskie
2 łyżki
rozmaryn
1 gałązka + do dekoracji
tymianek
1 gałązka
masło
1 łyżka
do podania:
ser brie
50 g
czarnuszka
do posypania

Zdjęcie i przygotowanie potrawy: Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl

krok 1

Miksujemy jogurt z jajkami, purée z dyni i olejem. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Wymieszane sypkie składniki dodajemy do masy dyniowej i miksujemy na gładką maskę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i nakładamy łyżką placki. Smażymy na niezbyt dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony.

krok 2

Umytą gruszkę kroimy w ósemki. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy równomiernie cukier i podgrzewamy bez mieszania do momentu, aż się całkowicie rozpuści i zbrązowieje. Wrzucamy kawałki gruszki, orzechy włoskie, rozmaryn i tymianek. Smażymy owoce po 3-4 minuty z każdej strony. Na koniec dodajemy masło.

Reklama

krok 3

Gruszkę z orzechami układamy naprzemiennie z serem na plackach. Polewamy resztą masła z patelni, dekorujemy rozmarynem i, jeśli lubimy, posypujemy czarnuszką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka