Kukbuk
Kukbuk
Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: obiad
ciasto:
starta dynia
1 i 1/2 szklanki
jajko "zerówka"
3 sztuki
tłuste mleczko kokosowe
1/3 szklanki
miód (opcjonalnie)
1 łyżeczka
mąka kasztanowa
130 g
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy
2 łyżeczki
olej kokosowy
2 łyżki
Prażone jabłka z figami:
suszone lub świeże figi
2 sztuki
jabłko
2 sztuki
woda
1/3 szklanki
miód
2 łyżeczki
ziarna wanilii
z 1 laski
cynamon
1/2 łyżeczki

Przepis, stylizacja i przygotowanie potrawy: Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl

krok 1

Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Miksujemy ją z jajkami, mleczkiem kokosowym i – ewentualnie – miodem na gładką masę. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę kasztanową, tak by ciasto zrobiło się gęste. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną i ocet jabłkowy.

krok 2

Mocno rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym. Smażymy na nim placki dyniowe (na każdy wystarczy 1½ łyżki ciasta dyniowego) z obu stron na złoty kolor.

Reklama

krok 3

Figi i obrane jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podlewamy wodą i prażymy do momentu, aż zmiękną. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i podajemy z usmażonymi plackami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk