Kukbuk
Kukbuk

Curry dyniowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
imbir
3 centymetrowy kawałek
olej kokosowy
1 łyżka
pasta curry
1 łyżeczka
kurkuma
1 łyżeczka
czerwona papryka
1 sztuka
dynia hokkaido
300 g
mleczko kokosowe
200 ml
ciecierzyca z puszki
200 g
szpinak baby
50 g
sól
do smaku
do podania:
ryż basamati
100 g
sól
1 łyżeczka
świeża kolendra
garść
papryczka chili
1 sztuka
mieszanka orzechów
garść

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Ceramika: Wesky Studio

krok 1

Cebulę, czosnek i imbir obieramy, a następnie siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy olej kokosowy – wrzucamy na niego przygotowane wcześniej warzywa i imbir. Chwilę smażymy, dodajemy pastę curry i kurkumę. Gdy poczujemy wyraźny aromat przypraw, do garnka dorzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, a po minucie również pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Po 3 minutach dodajemy ciecierzycę.

krok 2

Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy dynia będzie al dente, do curry dodajemy szpinak baby i doprawiamy danie solą.

krok 3

Do miseczki nakładamy porcję ryżu, a obok nalewamy curry. Podajemy z listkami świeżej kolendry, posiekaną papryczką chili oraz ulubionymi orzechami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka