więcej tekstów Tomka Zielke
KUKBUK na tropie
- Kultura i wiedza
Jak ugotować jajko idealne?
Gotowanie jajek to temat rzeka. Tomek na tropie idealnych jajek na miękko i na twardo.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pulled pork?
Szarpana wieprzowina to idealny dodatek nie tylko do kanapek. Oto nasz przepis na pulled pork – miękkie i różowe w środku mięso, tak pyszne, że nie będziecie mogli przestać go jeść.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić bułeczki bao?
Chińskie bułeczki gotowane na parze o niepowtarzalnej, lekkiej konsystencji. Jak zrobić je w domu? Oto nasz przepis na bułeczki bao!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pankejki? Przepis na amerykańską klasykę
Jak sprawić, by były wyrośnięte i puszyste? Prosty przepis na pankejki, czyli amerykańską śniadaniową klasykę poleca się waszej uwadze!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pad thai?
Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich. Pad thai jest słony, słodki, lekko kwaśny - to danie pełne umami! Dodajcie do niego krewetki, tofu lub kurczaka, w każdej wersji będzie pyszne.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić zupę pho?
Nie sposób mówić o kuchni wietnamskiej bez zupy pho. Ten sycący, orientalny bulion smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia. Podpowiadamy, jak przygotować go krok po kroku. Zupa pho nigdy nie smakowała tak dobrze!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Kultura i wiedza
Jak ugotować jajko idealne?
Gotowanie jajek to temat rzeka. Tomek na tropie idealnych jajek na miękko i na twardo.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pulled pork?
Szarpana wieprzowina to idealny dodatek nie tylko do kanapek. Oto nasz przepis na pulled pork – miękkie i różowe w środku mięso, tak pyszne, że nie będziecie mogli przestać go jeść.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić bułeczki bao?
Chińskie bułeczki gotowane na parze o niepowtarzalnej, lekkiej konsystencji. Jak zrobić je w domu? Oto nasz przepis na bułeczki bao!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pankejki? Przepis na amerykańską klasykę
Jak sprawić, by były wyrośnięte i puszyste? Prosty przepis na pankejki, czyli amerykańską śniadaniową klasykę poleca się waszej uwadze!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pad thai?
Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić wszystkich. Pad thai jest słony, słodki, lekko kwaśny - to danie pełne umami! Dodajcie do niego krewetki, tofu lub kurczaka, w każdej wersji będzie pyszne.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić zupę pho?
Nie sposób mówić o kuchni wietnamskiej bez zupy pho. Ten sycący, orientalny bulion smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia. Podpowiadamy, jak przygotować go krok po kroku. Zupa pho nigdy nie smakowała tak dobrze!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Na mapie
Wiedeń: polecane wine bary
Najciekawsze wine bary i mniej formalne miejsca na wino w stolicy Austrii polecają Inka Wrońska i Tomasz Prange Barczyński.
- Ludzie i inspiracje
Święta deluxe
W święta dogadzamy sobie i swoim bliskim wyjątkowym, pysznym jedzeniem. Ale na rozpieszczanie podniebienia nie ma jednego słusznego przepisu – każdy może to zrobić po swojemu.
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Ludzie i inspiracje
Oliwy monocultivar – na czym polega ich wyjątkowość?
Skąd wiadomo, który moment na zbiór oliwek jest najlepszy? Pomaga w tym analiza DNA owoców. A to tylko jeden z kroków na drodze do wybornego smaku oliw monocultivar.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Kultura i wiedza
Jak obrać dynię i pestki dyni?
Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić bezę?
Włoska, francuska i szwajcarska. Oto patenty na różne stany skupienia bezy i wykorzystanie jej możliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka faszerowane?
Prosty przepis na klasyczną wielkanocną przystawkę w skorupce.
- Kultura i wiedza
DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?
Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!
- Kultura i wiedza
DIY: Ciasteczka z wróżbą
W słodkich, kruchych ciasteczkach ukryte są ludowe mądrości, starożytne aforyzmy i tajemnicze wróżby. Jeśli nie chcecie zostawiać swojego losu przypadkowi, przygotujcie je sami!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić onigiri?
Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić faworki?
Tłuc czy nie tłuc? Dodać spirytusu czy może octu? Na czym smażyć? Czy zrobiony przez mnie chrust dorówna temu babcinemu? Tomek Zielke rozwiązuje wszystkie zagadki, by przygotować faworki idealne.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić donuty?
Amerykańskie pączki z dziurką oblane słodką glazurą. Jak zrobić je w domu?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić gofry idealne?
Z drożdżami, ubitym białkiem czy proszkiem do pieczenia? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie gofry?
- Kultura i wiedza
Najlepsza dieta świata
Których diet unikać i gdzie szukać informacji na temat właściwego odżywiania?
- Kultura i wiedza
Domowy twaróg bez tajemnic: pytania i odpowiedzi
Nie wiecie, jakie mleko wybrać do twarogu? Albo zastanawiacie się, co zrobić, gdy ser wychodzi zbyt kruchy? Oto praktyczne wskazówki, które rozwieją wszelkie wątpliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić wegańskie wiosenne pierożki?
Delikatne, warzywne pierożki w ziołowym sosie to idealna propozycja na wiosenny obiad. Nie tylko są pyszne, ale także pięknie prezentują się na talerzu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
Najlepszy sposób na boeuf bourguignon, czyli wołowinę duszoną w winnym sosie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić popękane chocolate crinkles?
Sposób na kruche amerykańskie ciasteczka, które obłędnie pachną czekoladą.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pierniczki?
Do schrupania lub powieszenia na choince. Tomek na tropie korzennych ciasteczek.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Jakie procesy odpowiadają za cudowną konsystencję, smak i aromat domowych placków ziemniaczanych?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Przepis na dzień Świętego Marcina, czyli Tomek na tropie rogali z białym makiem.
- Kultura i wiedza
Jak obchodzić się z grzybami?
Grzyby leśne należą do niezbyt licznej grupy produktów, które nie zostały przekształcone przez działalność człowieka. Można więc z całą stanowczością stwierdzić, że są zupełnie naturalne – w przeciwieństwie do prawie wszystkich owoców, ziaren i warzyw, które ze swoimi pierwotnymi, nietkniętymi przez techniki rolnicze wersjami mają niewiele wspólnego.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić ceviche?
Choć ta prosta potrawa robi się niemal sama, wiele osób ma obawy przed przygotowywaniem jej we własnej kuchni. Sprawdzamy, jak wybrać idealną rybę, czy należy obawiać się jedzenia jej na surowo i czy da się zrobić wegańskie ceviche.
- Kultura i wiedza
Jak przyrządzić kalafior?
Kalafior nigdy się nie nudzi – to warzywo można przyrządzić na dziesiątki sposobów.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić gazpacho?
Wersja dwugodzinna czy pięciominutowa? Który sposób na hiszpański chłodnik z pomidorów jest najlepszy?
- Kultura i wiedza
ABC grillowania
Poznajcie teorię grillowania i podstawowe techniki, dzięki którym unikniecie błędów, a wasze dania będą smakowały jeszcze lepiej.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić humus?
Zapomnijcie o grudkach i konsystencji żelbetonu – Tomek tropi aksamitną ciecierzycę.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić domowy keczup?
Keczup ma w kuchni dziesiątki zastosowań. Zobaczcie, jak przygotować ten popularny sos naładowany pomidorową mocą.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić błyskawiczne pikle?
Najprostszy sposób na pyszne warzywa w zalewie octowej.
- Kultura i wiedza
Jak kupować i przygotowywać steki wołowe?
Co zrobić, by uzyskać optymalną miękkość i soczystość wołowiny?
- Kultura i wiedza
Jak przygotować piersi z kurczaka?
Co zrobić, żeby kurczak był soczysty i miękki, czyli jak świadomie gotować drób? Polacy jedzą coraz więcej drobiu, choć ciągle z mięs najczęściej wybierają wieprzowinę.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tatar wołowy?
Tomek podaje przepis na tatar wołowy i podpowiada, co zrobić, by surowe mięso było pyszne i bezpieczne.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić spring rolls?
Świeże warzywa zawinięte w cienkie płaty ciasta ryżowego – najlepszy sposób na wiosenną ucztę w azjatyckim stylu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pierogi?
Który przepis na ciasto jest najlepszy? Jakim farszem je wypełniać?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić najlepszy wegański bulion?
Wywar z warzyw jest fundamentem wielu zup i sosów. Warto mieć go w lodówce.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić burgera?
Co zrobić, żeby burger nie zmienił się w klopsa?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chlebki naan?
Sposób na doskonałe chlebki naan w domowych warunkach i bez pieca tandoor.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić francuską zupę cebulową?
Sposób na najlepszą jesienną zupę z karmelizowaną cebulą, ze złocistymi grzankami i z zapieczonym serem.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka w koszulce?
Podstawa jajek po benedyktyńsku i florencku – płynne żółtko otoczone chmurką białka. Jak to zrobić?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić kotlet de volaille?
Sekret kotleta de volaille tkwi w zatrzymaniu w środku masła. Tomek na tropie chrupkiej panierki i soczystego kurczaka, czyli staroświeckiego "dewolaja".
- Kultura i wiedza
Jak zrobić biszkopt?
Lekki, wilgotny i miękki biszkopt to fundament, na którym zbudujemy wiele cudownych deserów.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić karkówkę z grilla?
Jak przygotować ten popularny kawałek wieprzowiny, żeby był jeszcze smaczniejszy?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić perfekcyjny kotlet schabowy?
Tomek na tropie schaboszczaka: dużo mięsa, panierki i tłuszczu!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić żurek?
Sycący, kwaśny żurek jest królem polskich zup. Jak go zrobić?
- Kultura i wiedza
Co to jest umami?
Czym tak naprawdę jest słynny piąty smak? Co jest jego źródłem i jak najskuteczniej wydobyć go z produktów?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wegański żurek?
Oddanie najważniejszych cech standardowego żurku w wersji wegańskiej wydaje się dość trudnym zadaniem. Całe szczęście przygotowywanie bezmięsnych wariantów klasycznych dań od dawna leży w ścisłym kręgu moich zainteresowań.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić naleśniki?
Tylko właściwe proporcje składników i poprawna technika smażenia dadzą dobre naleśniki.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić drożdżową babę?
Mamy dla was prosty przepis na pyszną babę muślinową, uważaną za jedno z najtrudniejszych wyzwań związanych z wielkanocnym stołem.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić frytki doskonałe?
Krok po kroku ku frytkowej nirwanie. Oto szczegółowy instruktaż dla ziemniaczanych obsesjonatów.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować krewetki?
Jak kupować, obrabiać i gotować te niewielkie skorupiaki, by wyciągnąć z nich to, co najlepsze?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić falafele z ciecierzycy?
Prosty przepis na wegański, bezglutenowy i popularny street food – do zrobienia w domu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wieprzowy ramen?
Poznajcie najintensywniejszą zupę świata. Tomek na tropie bulionu tonkotsu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić butter chicken?
Miękki kurczak w kremowym maślano-pomidorowym sosie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić spaghetti alla carbonara?
Pasta alla carbonara przygotowana z troską i wyczuciem to jeden z kulinarnych cudów.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić kurczaka w cieście kokosowym?
Najczęściej zamawiane danie w polskich "chińczykach". Jak przygotować jego lepszą, smaczniejszą wersję?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić brownie?
Banalnie prosty przepis dla leniwych, czyli Tomek na tropie słynnego amerykańskiego deseru.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić makaron?
Mąka i jajka mogą zamienić się w coś naprawdę pysznego. Tomek na tropie włoskiego makaronu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jogurt?
Kwaśny, zdrowy i niemal wolny od laktozy – Tomek na tropie domowego jogurtu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić majonez?
Majonez na zimno, sos holenderski na ciepło – jak zrobić popularne dodatki do jajek?
- Kultura i wiedza
Jak przygotować łososia?
Najpopularniejszy rybny filet. Gotować go, piec czy smażyć?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić czekoladowy fondant?
Płynny czekoladowy środek śni się łasuchom po nocach. Jak go uzyskać?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić idealną panierkę?
Złocista, chrupiąca i apetyczna panierka. Jak i z czego ją zrobić?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić fondue?
Czy rzeczywiście jego przygotowanie jest tak proste, jak się wydaje? Z jakiego sera je przyrządzać?
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA