Kukbuk
Kukbuk
nacinane ziemniaki z ziołowym sosem

37 pomysłów na ziemniaki

Smakują nie tylko dobrze w parze ze schabowym. Oto przepisy na ziemniaki z różnych stron świata.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 33 minut!

Jedni je wolą w całości, drudzy jedzą tylko w formie purée, a jeszcze inni najchętniej z ziemniaków przygotowują chrupkie placki. Niezależnie od tego, w jakiej postaci lubicie je najbardziej, sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest cała masa. Do tego smakują równie wybornie w wersji wytrawnej, jak i nieco słodszej. Zobacz najlepsze przepisy na ziemniaki.

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

 

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą

Kto powiedział, że ziemniaki można jeść tylko na obiad? Sprawdzą się również na śniadanie! Ten włoski specjał o poranku skutecznie was rozgrzeje i zapewni energię na cały dzień. Do tego przygotowanie frittaty zajmie wam jedynie 30 minut. Szpinak usmażcie na patelni z czosnkiem, dodajcie ziemniaki, a na koniec jajka. Odrobina fety na wierzch – i do piekarnika.


Zobacz, jak zrobić frittatę z ziemniakami, ze szpinakiem i z fetą >>

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Do włoskiego klasyka dodajemy polski akcent. Delikatne kluski na bazie ziemniaków z karmelizowaną kapustą, orzechami i masłem tymiankowym to kompozycja idealna. Rewelacyjnie smakuje, obłędnie wygląda, a jakby tego było mało, jest bardzo sycąca. Kiedy włoskie kluseczki będą się gotować, uprażcie orzechy na patelni, dodajcie miód i na końcu kiszoną kapustę. Jej smak będzie wówczas słodszy i zdecydowanie bardziej delikatny.

Sprawdź przepis na gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal

Adżapsandal to potrawa, w której liczą się przede wszystkim ziemniaki, bakłażany i aromatyczne zioła nadające jej głębię. To gruzińskie danie możecie przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. W obu wersjach będzie wyśmienite! Adżapsandal doskonale nadaje się też jako baza szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i posiekaną natką pietruszki.

Wypróbuj przepis na adżapsandal >>

placki ziemniaczane, placki ziemniaczane kukbuk, placki ziemniaczane proste, placki z ziemniaków, proste placki, placki warzywne, placki dla dzieci, kuchnia polska

Placki ziemniaczane z salsą paprykową

Placki ziemniaczane doskonale smakują ze śmietaną lub z sosem grzybowym, ale równie dobrze odnajdą się w towarzystwie papryki. Jeśli znudziły się wam klasyczne sposoby na ich podanie, polecamy wypróbować prostą w przygotowaniu wersję z salsą na bazie pieczonej papryki. To niezawodny pomysł na pożywny, szybki i smaczny obiad.

Zobacz przepis na placki ziemniaczane z salsą paprykową >>

Dyniowe gnocchi z orzechami, karmelizowaną gruszką i kruszonym serem pleśniowym (fot. Martyna Cybuch)

Gnocchi dyniowe

Macie ochotę na obiad we włoskim stylu? Zdecydujcie się na pyszne gnocchi. Te puszyste kluski zwykle robi się na bazie ziemniaków. Tym razem mieszamy je jednak z dynią, która dodaje im delikatnego, słodkawego smaku i apetycznego koloru. Smak dyni przełamcie ostrym serem pleśniowym – gwarantujemy, że to idealne połączenie.

Sprawdź, jak przygotować gnocchi dyniowe >>

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką

Ta pyszna sałatka jest dobrym wyborem nie tylko dla tych, którzy liczą na szybki lunch. W tej wersji możecie ją podać także na obiad lub kolację. Do jej przygotowania, poza fasolką szparagową, będziecie potrzebować steku z rostbefu, młodych ziemniaków, aromatycznych przypraw i soku z cytryny. To aromatyczne danie przyrządzicie w niecałą godzinę.

Zobacz przepis na sałatkę z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Por, ziemniaki i ser gruyère w cieście drożdżowym, z dodatkiem musztardy i miodu – to świetny sposób na nieoczywisty obiad z piekarnika. Tak przygotowane pierożki nie tylko apetycznie wyglądają i wyśmienicie smakują, ale także są bardzo sycące. Nie zapomnijcie posypać ich czarnuszką – dzięki niej nabiorą charakteru i będą jeszcze smaczniejsze.

Sprawdź przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków

To doskonały przepis dla tych, którzy przecenili swój apetyt i mają w lodówce ziemniaki z poprzedniego dnia. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgniećcie, a gdy przestygną, doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie do nich ser, jajko i posiekany szczypiorek, a następnie z masy uformujcie kulki. Każdą kulkę obtoczcie w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Czynność tę powtórzcie dwa razy. Krokiety smażcie w oleju rozgrzanym do 170 stopni, a gdy zrobią się rumiane, odsączcie je z tłuszczu. Chrupiące kotleciki podajcie ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem – w takiej wersji smakują najlepiej.

Wypróbuj przepis na krokiety z ziemniaków >>

Reklama
Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną

Pachną majerankiem, rozgrzewają, a do tego są bardzo pożywne. Gwarantujemy, że to wegańskie danie zasmakuje nawet największym miłośnikom mięsa i sceptykom kuchni roślinnej. Świetnie sprawdzą się podane na obiad, ale także serwowane jako prosta i szybka w przygotowaniu przekąska na domówkę lub spotkanie z przyjaciółmi.

Zobacz, jak zrobić ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym

Jeśli szukacie nowego sposobu na łososia z piekarnika, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Delikatna ryba świetnie sprawdzi się pod beszamelem przykrytym ziemniaczanym purée. Tak przyrządzony łosoś odnajdzie się na stole w roli dużej przystawki lub kolacji.

Sprawdź przepis na wędzonego łososia zapiekanego pod purée ziemniaczanym >>

knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami

Ten przepis zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Pękate knedle z soczystymi śliwkami to popisowe danie niemal każdej babci. Tym razem zachęcamy jednak, abyście przygotowali je samodzielnie! Obierzcie i zmielcie ziemniaki. Dodajcie do nich przesianą mąkę i sól, zagniećcie gładkie ciasto i uformujcie z niego krążki. Nałóżcie na nie wydrylowane śliwki i zlepcie ciasto tak, by nadać mu kształt kulki. Zostanie wam już tylko gotowanie!

Zobacz przepis na knedle ze śliwkami >>

zupa z rybą, zupa kukurydziana, sposób na kukurydzę, jak ugotować kukurydzę, rozgrzewający obiad, kuchnia meksykańska, zupa warzywna, jak ugotować bulion, dania z kukurydzy

Chowder z rybą i chorizo

Coś pysznego dla amatorów oryginalnych i treściwych dań. Zupa kukurydziana z filetem z białej ryby jest zdrowa i pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu. Najlepiej sprawdzą się tu dorsz, łosoś, sandacz lub sum. Przy wyborze chorizo zwróćcie też uwagę, by było dość miękkie. Bez problemu znajdziecie je w dobrych sklepach mięsnych.

Sprawdź przepis na chowder z rybą i chorizo >>

krem z białych warzyw, zupa krem z białych warzyw, maca, domowy chleb, rozgrzewająca zupa krem, krem warzywny, obiad dla dzieci, szybki obiad, danie jednogarnkowe, zupa krem kukbuk

Krem z białych warzyw z macą

W zimowe dni nic tak nie smakuje, jak rozgrzewająca i solidna porcja zupy. Tę, którą proponujemy, ugotujecie w pół godziny. Gęsty, rozgrzewający krem z ziemniaków, selera i pietruszki to świetna propozycja na obiad, ale i na zdrową i pożywną kolację. Do zupy dodajcie ziele angielskie – wydobędzie z niej głębię smaku. Przed podaniem kremu nie zapomnijcie wyrobić macy – zajmie wam to dosłownie kilka minut, a efekt będzie rewelacyjny.

Wypróbuj przepis na krem z białych warzyw z macą >>

Reklama
Talerz pierogów ruskich z dodatkiem trufli, trufle, suszone listki szałwii

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi możemy jeść przez cały rok! Latem faszerujemy je jagodami, a zimą – ziemniakami, cebulą i twarogiem. Tym razem zaszalejcie i do klasycznej wersji dania dodajcie aromatyczną szałwię i oliwę truflową – nie będziecie żałować! Te szybkie i proste w przygotowaniu pierogi zachwycają smakiem – nie znamy nikogo, kto odmówiłby dokładki!

Zobacz, jak przygotować pierogi ruskie z truflami >>

indyjskie pierożki z zeimniakami

Samosy

Ziemniaki sprawdzą się doskonale w duecie z zielonym groszkiem i chili. Chrupiące samosy to jedno z najpopularniejszych indyjskich dań. Wegańskie trójkąty z nadzieniem na bazie ziemniaków i groszku możecie usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku –zależnie od waszych preferencji. Samosy są łatwe w przygotowaniu, a do tego nie zajmują wiele miejsca – idealnie sprawdzą się więc jako lunch do pracy lub szkoły.

Sprawdź przepis na samosy >>

zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem

Kto nie lubi prostych w przygotowaniu dań jednogarnkowych? Świetnie sprawdzają się podczas imprez i spotkań z przyjaciółmi, ale także wtedy, gdy nie mamy wiele czasu. Zapiekanka ziemniaczana z serem Bursztyn i ze świeżym tymiankiem to comfort food, który zawróci w głowie każdemu. Uważajcie – zniknie z talerza, zanim się obejrzycie! Pst! W zapiekance najlepiej się sprawdzą ziemniaki sałatkowe, takich odmian jak „Lord” czy „Krasa”.

Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>

Przepis – kofty z patatas bravas, jak zrobić kofty, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kofty z patatas bravas

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć charakterystycznych dla kuchni hiszpańskiej patatas bravas. Aby je przygotować, wymieszajcie sos pomidorowy z ziemniakami. Wrzućcie je na rozgrzaną patelnię z oliwą i podgrzewajcie, aż sos oblepi ziemniaki, ściemnieje i lekko się skarmelizuje. W tym wypadku patatas bravas proponujemy serwować z bliskowschodnimi koftami. Łączenie różnych tradycji kulinarnych potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem! Ta wyjątkowa kompozycja sprawdzi się zawsze i wszędzie – zarówno na pikniku, jak i w domu.

Zobacz, jak zrobić kofty z patatas bravas >>

Faworki z ziemniaków

Przed wami faworki albo, jak kto woli, chrust! Ten wyśmienity przysmak zaskakuje wyjątkowym smakiem i chrupkością. Zdecydowanie warto jeść go częściej niż tylko w tłusty czwartek! Faworki zjedzcie od razu po przygotowaniu – wtedy będą smakować najlepiej. Jeśli macie ochotę zrobić je w wersji wytrawnej, nie ma problemu! Podajcie je wówczas z libańskim sosem toum.

Sprawdź, jak zrobić faworki z ziemniaków >>

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki polana gęstym sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem, sezonówki rzodkiewka

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki

Sałatka z tych wiosennych smakołyków – młodych ziemniaków i rzodkiewki – jest nie tylko pyszna i prosta, ale także lekka i zdrowa. A gdyby tego było mało, sprawdzi się i jako samodzielne danie, i jako dodatek do dań z grilla. Wystarczy, że ugotujecie młode ziemniaki, rzodkiewkę pokroicie w cienkie plasterki, a na koniec połączycie warzywa z sosem na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Tak zrobiona sałatka przypadnie do gustu zarówno małym, jak i większym smakoszom!

Wypróbuj przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki >>

Krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem

Zupa z warzyw – w tym wypadku z ziemniaków – to jeden z najlepszych, najprostszych i najszybszych sposobów na odzyskanie sił i poprawienie sobie nastroju po męczącym dniu. Tym razem proponujemy połączyć bekon z truflami. Chrupkie mięso przełamie gładką konsystencję dania, a trufle doskonale zrównoważą jego smak. Z taką zupą niestraszny nam nawet najchłodniejszy wieczór!

Zobacz przepis na krem z ziemniaków z oliwą truflową i bekonem >>

Pyry z gzikiem

To pyszne i pożywne danie daje Wielkopolanom powód do kulinarnej dumy! Ugotujcie lub – jak mówią Wielkopolanie – upitraście ziemniaki w mundurkach, a twaróg rozdrobnijcie widelcem. Powinien być grudkowaty. Do sera dodajcie śmietanę, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, grubo posiekane szczypiorek i natkę pietruszki. Wymieszajcie składniki, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajcie z przekrojonymi wzdłuż ziemniakami z łyżeczką masła w środku. Delikatne, gotowane ziemniaki z gzikiem to obiad, który będziecie długo wspominać!

Sprawdź przepis na pyry z gzikiem >>

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw

Idealny przepis dla amatorów grillowania w każdej postaci. Poza mięsem na ruszcie rozłóżcie młode ziemniaki, pory, rabarbar i rzepę. Gdy warzywa będą przyrumienione, połączcie je z wyśmienitym sosem z kiszonego czosnku – nada sałatce ostrość i wyrazisty smak. Przed podaniem koniecznie skropcie danie sokiem z cytryny!

Wypróbuj przepis na sałatkę z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw >>

zapiekanka ziemniaczana ze śledziem, pieczone ziemniaki, kuchnia Fińska, skandynawia, smaki Skandynawi, zapiekanka śledziowa, sos jogurtowy, obiad z piekarnika

Silakkalaatikko – ziemniaczana zapiekanka śledziowa

Jeśli szukacie mniej oczywistego sposobu na wykorzystanie ziemniaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Ziemniaczana zapiekanka śledziowa to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które doskonale sprawdzi się jako sycący obiad. Ziemniaki pokrójcie w bardzo cienkie plasterki, a opłukane filety śledziowe podzielcie na małe kawałki. Wymieszajcie składniki sosu, a następnie ziemniaki, śledzie, koperek, plasterki boczku, posiekaną w piórka cebulę ułóżcie warstwowo w naczyniu żaroodpornym – warstwy przełóżcie śmietanowym sosem i doprawcie solą i pieprzem. Zapiekankę pieczcie 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe!

Zobacz, jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę śledziową >>

Faszerowana, żółta papryka z fetą i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym

Uwielbiamy paprykę faszerowaną mięsem mielonym czy ryżem, ale tym razem zachęcamy was do odrobiny szaleństwa. Przemieńcie ten kuchenny klasyk w wyjątkowe i niebanalne danie, przygotowując do niego farsz ziemniaczany z kminkiem, fetą i masłem cytrynowo-tymiankowym. Żałować nie będziecie!

Sprawdź przepis na paprykę faszerowaną ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym >>

Podlaska babka ziemniaczana

Mimo że babkę ziemniaczaną uważa się za tradycyjne danie kuchni białoruskiej, nie sposób przeoczyć jej obecności na Podlasiu. Można ją jeść i na gorąco, i na zimno. W każdej opcji smakuje wyśmienicie! Jeśli nie uda wam się zjeść całej – w co śmiemy wątpić – wystarczy, że pokroicie ją w plastry, podsmażycie na maśle i zjecie z kwaśną śmietaną, koperkiem i kiszoną kapustą albo kimchi. Jeżeli macie ochotę zrobić babkę z grzybami, do smażonej cebuli dodajcie grubo pokrojone świeże kurki lub podgrzybki. Będzie prosto i smacznie!

Przygotuj podlaską babkę ziemniaczaną >>

Kiszony ziemniak z rozmarynem

Kisić można niemal wszystko – nie tylko owoce! Kiszone ziemniaki dodajcie do zupy, zróbcie z nich placki albo po prostu podajcie jako dodatek do głównego dania. Serwujcie je też śmiało jako przystawkę. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaskoczy i zachwyci gości. Pst! Ziemniaki przed kiszeniem możecie ugotować al dente. Dzięki temu proces kiszenia skróci się do tygodnia, a ziemniaki będzie można jeść zaraz po ukiszeniu.

Zobacz, jak zrobić kiszonego ziemniaka z rozmarynem >>

Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków

Ta prosta kremowa i gęsta zupa sprawdzi się zwłaszcza w chłodne dni. Gotowy krem podajcie z chrupiącymi grzankami – będzie rewelacyjnie smakował i jeszcze lepiej wyglądał. A jeśli chcecie dodać mu nieco pikanterii, posypcie go płatkami chili.

Sprawdź przepis na zupę krem z porów i ziemniaków >>

Chleb z ziemniakami

Choć przepis na chleb z ziemniakami był popularny dawniej, z pewnością docenicie go także teraz! Do jego przygotowania potrzeba zaledwie pięciu składników, a efekt jest oszałamiający! Upieczony bochenek powinien być rumiany, a pukany w spód, wydawać głuchy odgłos. Po wyjęciu go z piekarnika koniecznie zaczekajcie, aż ostygnie. Gwarantujemy, że warto wykazać się cierpliwością!

Przygotuj chleb z ziemniakami >>

Przepis na frytki z The Cool Cat (fot. Maciej Niemojewski)

Przypakowane fryty

Nazwa tego dania nie wzięła się znikąd! Jest w nim wszystko to, co najbardziej lubią amatorzy kuchni azjatyckiej. Pyszne tk-fries – specjalność lokalu The Cool Cat – to koreańskie frytki z jackfruitem w sosie bulgogi. Zna je chyba każdy, kto choć trochę interesuje się street foodem. Dwukrotnie smażone słupki ziemniaków podajcie z boczkiem, ogórkiem, imbirem marynowanym i całym bogactwem ziół i przypraw! Nie będziecie się mogli oderwać od talerza!

Zobacz, jak przygotować przypakowane fryty >>

Przepis na Kartofelsalad

Tradycyjna kartoffelsalat

Na bazie ziemniaków robi się rozmaite sałatki – z warzywami, mięsem, sosami, a nawet ze śledziem. Klasyczna niemiecka kartoffelsalat to jednak tylko ziemniaki, cebula, ocet, sól i pieprz. Tym razem wracamy do tradycyjnej receptury, ale dodajemy nieco od siebie. Będzie doskonale smakowała jako dodatek do dania głównego, ale także jedzona samodzielnie.

Sprawdź przepis na tradycyjną kartoffelsalat >>

Przepis – pieczone w ognisku ziemniaki z chili, łatwy przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone w ognisku ziemniaki z chili

To idealny przepis dla tych, którym znudziły się klasyczne dania przyrządzane na ognisku. Wyjęte z ognia ziemniaki parzą i brudzą palce, ale pachną tak kusząco, że każdy przymknie na to oko. Choć wystarczy posypać je szczyptą soli lub wymieszać z masłem czosnkowym, polecamy podać je z chili, fetą i ze śmietaną. Wówczas sprawią, że proste ognisko stanie się prawdziwą ucztą! Upieczone na nim ziemniaki doskonale smakują z chili zarówno w mięsnej wersji, jak i wegetariańskiej, w której mięso zastępuje na przykład soja.

Przygotuj pieczone w ognisku ziemniaki z chili >>

Puszyste chipsy

Jeśli zastanawiacie się, co podać podczas spotkania z przyjaciółmi, a chcecie zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Puszyste chipsy ziemniaczane to nieoczywista przekąska, która znakomicie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i podczas oglądania ulubionego serialu. Do ich przygotowania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników – ziemniaków, mąki, proszku do pieczenia, wody, soli i oleju. Taka przegryzka będzie świetnie smakowała samodzielnie, ale też podana z waszym ulubionym sosem.

Zobacz, jak zrobić puszyste chipsy z ziemniaków >>

Przepis na zapiekankę z ziemniaków i szpinaku. Tortilla z ziemniakami i szpinakiem - PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Tortilla z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki

Tortilla de patatas doskonale sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na kolację. Charakteru daniu dodają polskie wczesnowiosenne produkty – liście szpinaku i natka pietruszki. Jesteśmy pewni, że jeśli przyrządzicie tę tortillę choćby raz, na stałe zagości w waszym jadłospisie. Tortillę z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki serwujcie od razu po przygotowaniu – wówczas będzie najsmaczniejsza.

Sprawdź przepis na tortillę z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki >>

Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście  (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie

Kto powiedział, że kruchego ciasta w tarcie nie może zastąpić ziemniak? Ten przepis to najlepszy dowód na to, że warto eksperymentować. Nie dość, że tarta ziemniaczana z porem jest wyśmienita, to jeszcze sycąca! A wypełniona nadzieniem z cebuli, czosnku, sera gruyère i ze śmietany zawróci w głowie każdemu. Po upieczeniu tarty koniecznie odstawcie ją na 5 minut do ostygnięcia. Później pokrójcie na porcje i podajcie z dodatkiem musu paprykowego. Świetnie sprawdzi się jako obiad, ale także jako lunch zabrany do pracy lub szkoły. 

Wypróbuj przepis na tartę z porem na ziemniaczanym spodzie >>

Najlepsza sałatka porowa. Sałatka porowa z ziemniakami. Sałatka porowa przepis (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka ziemniaczana z porem i marynowanymi grzybami 

Ziemniaki pokrójcie w półplastry i ugotujcie al dente, a pora pokrójcie w cienkie plasterki. Na rozgrzanej oliwie duście go do miękkości. Gdy będzie stygł, marynowane grzyby lub ogórki pokrójcie w plastry, a koperek i szczypiorek posiekajcie. Do miski wrzućcie ugotowane i wystudzone ziemniaki, pora, pokrojone grzyby lub ogórki, szczypiorek i koperek. Dodajcie majonez, jogurt grecki, musztardę i sos sojowy. Doprawcie do smaku aromatycznymi przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Przed podaniem koniecznie schłodźcie sałatkę! Aby smaki dobrze się połączyły, powinna spędzić w lodówce minimum 30 minut.

Zobacz przepis na sałatkę ziemniaczaną z porem i marynowanymi grzybami >>

Przepis na klasyczne kartacze ze skwarkami - Przepis Vienia z książki Brzuchomówcy

Kartacze 

Mimo że kartacze są popularne przede wszystkim w północno-wschodniej Polsce, zasługują na uwagę całego kraju. Mocno doprawione, z farszem z mięsa mielonego, najlepiej podawać z zasmażką. Można je przyrządzić także w wersji wege, z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów. Równie dobrze smakują następnego dnia – wystarczy pokroić je w plastry i odsmażyć.

Sprawdź, jak przygotować kartacze >>

nacinane ziemniaki z ziołowym sosem

Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym

Pochodzące ze Szwecji ziemniaki Hasselback doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Sposobów na ich podanie jest mnóstwo, ale my proponujemy serwować je z zielonym sosem na bazie oliwy – z pietruszką, kolendrą i ze szczypiorkiem. Uwaga, od tego dania można się uzależnić! 

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z sosem ziołowym >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk