Kukbuk
Kukbuk

Chleb z ziemniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: 
typ posiłku: śniadanie
ziemniaki
450 g
suszone drożdże
7 g
mąka pszenna
900 g
sól
1 łyżeczka
olej roślinny
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedź, zachowując 500 ml wody po ziemniakach. Ostudź je, obierz i utłucz. 

krok 2

Zalej drożdże 250 ml ciepłej wody po ziemniakach i odstaw na 20 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę, ziemniaki i sól.

krok 3

Wlej rozpuszczone drożdże i dodatkowe 250 ml wody po ziemniakach. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przełóż na oprószony mąką blat i zagnieć elastyczne ciasto – zajmie to ok. 8 minut. Przełóż ciasto do czystej, wysmarowanej olejem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.

krok 4

Kiedy podwoi objętość, oprósz mąką ręce, wyciągnij ciasto i uformuj bochenek. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zsuń bochenek na blachę, przykryj ściereczką kuchenną i odczekaj kolejną godzinę. Rozgrzej piekarnik do 220°C, piecz przez 40 minut.

TIP

Upieczony bochenek będzie rumiany, a gdy popukasz w jego spód, wyda głuchy odgłos. Gdyby przyrumieniał się zbyt szybko, zmniejsz temperaturę. Po wyjęciu odstaw chleb do wystygnięcia.

Koszyk