Kukbuk
Kukbuk
Fritatta z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Fritatta z ziemniakami, szpinakiem i serem feta

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
jajko "zerówka"
4 jajka
mleko
2 łyżki
ugotowane ziemniaki
2 sztuki
szpinak
100 g
ser feta
100 g
czosnek
1 ząbek
szczypiorek
1/2 pęczka
olej
1 łyżka
słodka papryczka
1/2 łyżeczki

Przepis i zdjęcia: Sylwia Kaleta

krok 1

W misce roztrzepujemy jajka, doprawiamy je solą, pieprzem i wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku. 

Szpinak myjemy i pozostawiamy do osuszenia.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy szpinak i smażymy go przez kilka minut aż zmniejszy objętość. Układamy na patelni pokrojone (wcześniej ugotowane) ziemniaki i wlewamy masę z jajek. Pozostawiamy fritattę na 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy całość papryką w proszku. Wkładamy patelnię na 15 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!