Kukbuk
Kukbuk
nacinane ziemniaki z ziołowym sosem

Pieczone młode ziemniaki z sosem ziołowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki:
młode ziemniaki
12 sztuk
olej rzepakowy
do skropienia
sól
do smaku
sos:
świeża kolendra
4 łyżki
natka pietruszki
4 łyżki
świeża bazylia
4 łyżki
papryczka chili
1 łyżeczka
czosnek
1/2 łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
sok z cytryny
z 1 cytryny
oliwa
według uznania

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Ziemniaki myjemy i delikatnie nacinamy (staramy się zrobić jak najwięcej nacięć, ale też nie przeciąć ziemniaka na pół). Skrapiamy olejem i solimy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do momentu, aż zmiękną, a ich wierzch delikatnie się przyrumieni.

krok 2

Zioła wkładamy do miseczki. Dodajemy chili i czosnek, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy upieczone ziemniaki.

w międzyczasie

przeczytaj:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka