Kukbuk
Kukbuk
Najlepsza sałatka porowa. Sałatka porowa z ziemniakami. Sałatka porowa przepis (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka ziemniaczana z porem i marynowanymi grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ulubione ziemniaki
350 g
sól
1 łyżeczka
por
250 g
oliwa
1 łyżka
marynowane grzyby lub ogórek konserwowy
100 g
świeży koperek
½ pęczka
szczypiorek
½ pęczka
majonez
2 łyżki
jogurt grecki
2 łyżki
musztarda diżońska
1 łyżeczka
sos sojowy
1 łyżeczka
czosnek granulowany
szczypta
suszony estragon
szczypta
czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplastry i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pora. Dusimy go przez 3-4 minuty, do miękkości. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

krok 2

Marynowane grzyby lub ogórki kroimy w plastry. Koperek i szczypiorek siekamy.

krok 3

Do miski wrzucamy ugotowane i wystudzone ziemniaki, ostudzonego duszonego pora, pokrojone grzyby lub ogórki, szczypiorek i koperek. Dodajemy majonez, jogurt grecki, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, estragonem i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk