Kukbuk
Kukbuk
Przepis na frytki z The Cool Cat (fot. Maciej Niemojewski)

Przypakowane fryty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10-15 minut + 4 godziny przygotowania boczku
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
boczek wieprzowy
120 g
marchewka
3 sztuki
cebula biała
2 sztuki
czosnek
10 ząbków
sól
do smaku
ziarno kolendry
10 g
liść laurowy
5 sztuk
ziele angielskie
10 g
gochugaru
1 łyżka
ziemniaki omega
150 g
cukier
25-30 g na litr wody
olej
do głębokiego smażenia
sos hoisin
60-70 ml
ketchup
50 ml
sok z limonki
25 ml
ogórek
30 g
fistaszki
15-20 g
imbir marynowany
20 g
kolendra
25 g

Przepis i przygotowanie: Jakub Kaftan Kaftański i Tomek Mucha / The Cool Cat


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Boczek, marchew, cebulę i czosnek opalamy na ogniu i wkładamy do dużego naczynia. Dodajemy sól, ziarna kolendry, ziele angielskie i gochugaru. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny.

krok 2

Po ugotowaniu (zachowujemy wywar) boczek szarpiemy na drobne kawałki. Wędzimy je w dymie – w warunkach domowych najlepiej użyć do tego siana (na przykład ze sklepu zoologicznego, takiego jak dla chomika). Garść siana wrzucamy do garnka. Do oddzielnej miski wkładamy porcję poszarpanego mięsa. Na sianie kładziemy miskę z boczkiem. Podpalamy siano i po 5 sekundach zakrywamy garnek szczelnie przykrywką. Czekamy około 15 minut, aż aromat dymu przeniknie do mięsa.

krok 3

Przygotowujemy frytki. Ziemniaki omega myjemy, kroimy w słupki. Moczymy w wodzie z cukrem przez 20 minut, następnie odcedzamy. Smażymy w głębokim tłuszczu na bladozłoty kolor (3-4 minuty). Odsączamy z tłuszczu, studzimy. Smażymy drugi raz do uzyskania złotobrązowego koloru (3-4 minuty).

kork 4

Przygotowujemy sos. Do wywaru, który został po ugotowaniu boczku, dodajemy hoisin, ulubiony ketchup i sok z limonki. Ogórka kroimy w zapałki, a fistaszki siekamy. Usmażone frytki polewamy sosem hoisin i kładziemy na nie mięso. Danie polewamy dodatkowo sosem hoisin, podajemy z marynowanym imbirem, ogórkiem i kolendrą. Posypujemy fistaszkami.

Materiał powstał we wspólpracy z restauracją The Cool Cat, więcej przepisów znajdziecie tutaj >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk