Kukbuk
Kukbuk
Przepis – pieczone w ognisku ziemniaki z chili, łatwy przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone w ognisku ziemniaki z chili

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ziemniaki
10 sztuk
chili con carne lub chili sin carne
420 ml
kwaśna śmietana
4 łyżki
feta
100 g
czerwona cebula
1/2 sztuki
posiekana kolendra
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Ognisko rozpalamy zawczasu, by powstało dużo żaru. Zakopujemy ziemniaki w gorącym żarze (podtrzymujemy niezbyt duży płomień ogniska), pieczemy co najmniej godzinę. Nakłuwamy i sprawdzamy, czy są miękkie.

krok 2

Chili podgrzewamy w garnku lub kociołku nad ogniskiem.

krok 3

Gorące, miękkie ziemniaki rozcinamy, polewamy gorącym chili, ozdabiamy kleksem śmietany, pokruszoną fetą, cząstkami cebuli i kolendrą.

TIP 1

Gdy pada i nie ma szansy na ognisko, podajcie chili z kukurydzianymi tortillami albo z białym ryżem.

TIP 2

Chili con carne oznacza wersję z mięsem, a sin carne wersję wegetariańską, w której mięso zastępuje na przykład soja.

TIP 3

Chili con carne lub sin carne może być wykorzystane jako nadzienie do tacos. Opieczone tortille nadziewamy chili, dekorujemy plasterkami rzodkiewki, porwaną sałatą, pokruszonym serem i kolendrą.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk