Kukbuk
Kukbuk
Zupa krem z pora i młodych ziemniaków podana z grzankami razowymi, duszonym porem i płatkami chili, sezonówki por, cebula dymka

Zupa krem z porów i ziemniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ZUPA
por
3 sztuki
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
masło
3 łyżki
woda lub bulion warzywny
1,5 l
ziemniaki
3 sztuki
serek topiony
150 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
DO PODANIA
ulubione pieczywo
2 kromki
masło
2 łyżki
czosnek granulowany
1/2 łyżeczki
oregano
1/2 łyżeczki
płatki chili
według uznania
sól
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Pory myjemy. Odcinamy z jednego zieloną część i odkładamy na bok. Pozostałe pory w całości kroimy na cienkie plasterki.

krok 2

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło – na małym ogniu smażymy przez chwilę cebulę i czosnek. Wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 2 minut, po czym zalewamy wodą lub bulionem. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu.

krok 3

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i gotujemy tak długo, aż będą miękkie.

krok 4

W tym czasie pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy łyżkę masła. Pieczywo posypujemy czosnkiem i oregano. Podsmażamy równomiernie z każdej strony. Przekładamy na talerz, gdy grzanki ładnie się zarumienią.

krok 5

Odłożoną wcześniej zieloną część pora kroimy w cienkie paseczki. Na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy paski pora, solimy i krótko przesmażamy.

krok 6

Kiedy ziemniaki w zupie są miękkie, zaczynamy ją blendować. Dodajemy serek topiony, doprawiamy solą, pierzem i ponownie miksujemy, aż zupa będzie przypominała gładki krem. Zostawiamy ją na 3 minuty na małym ogniu. Możemy dolać wody, jeśli krem jest zbyt gęsty.

krok 7

Zupę nalewamy do głębokich talerzy, na wierzchu układamy kawałki podsmażonego pora i grzanki czosnkowe, posypujemy płatkami chili.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka