Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zapiekankę z ziemniaków i szpinaku. Tortilla z ziemniakami i szpinakiem - PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Tortilla z ziemniaków ze szpinakiem i z natką pietruszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
liście szpinaku
250 g
natka pietruszki
1 pęczek
oliwa
1 szklanka
sól
do smaku
ziemniaki
400 g
olej
1 szklanka
jajko „zerówka”
7 sztuk
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Justyna "Ziuta" Prokop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

krok 1

Cebulę kroimy w kostkę, szpinak i natkę pietruszki myjemy, a następnie siekamy. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy szpinak i natkę pietruszki. Solimy i smażymy do momentu, aż liście zwilgotnieją. Przekładamy z garnka na sito.

krok 2

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy olej. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy je w tłuszczu do miękkości. Odcedzamy, ale tłuszcz zachowujemy. Gdy ostygnie, zlewamy go do słoika przez sito i przechowujemy w lodówce do kolejnego użycia.

krok 3

W misce roztrzepujemy jajka. Szpinak z cebulą i natką pietruszki odciskamy i siekamy. Dodajemy do jajek wraz z ciepłymi ziemniakami. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Na patelni o średnicy 24 centymetrów rozgrzewamy 3 łyżki zlanego wcześniej tłuszczu. Wlewamy na nią masę ziemniaczano-szpinakową. Smażymy na średnim ogniu. Po chwili lekko podważamy masę – pozwalamy spływać jajkom pod spód ze wszystkich stron. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Smażymy około 10 minut.

krok 5

Gdy na wierzchu tortilli jest jeszcze trochę płynnego jajka, dużym talerzem przykrywamy patelnię i szybkim ruchem obracamy ją do góry dnem. Następnie zsuwamy tortillę z powrotem na patelnię, by dosmażyć mokry spód. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: wczesna wiosna.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk