Korzeń marchewki zachwyca intensywnym kolorem i delikatnym słodkim smakiem. Choć marchew można jeść na surowo, najchętniej używamy jej do zup, dań głównych i słodkości. Trudno wyobrazić sobie bez niej sos boloński, bulion warzywny czy wołowinę po burgundzku. Nawet w daniach, które zwyczajowo przygotowuje się bez marchwi, może odgrywać pierwszoplanową rolę i nadawać tradycyjnym przepisom świeżość. Zamiast kopytek zróbcie więc marchewkowe kluseczki, a zamiast sushi z łososiem – kaszi z marchewką! Pomarańczowy korzeń jest nie tylko źródłem smaku, ale także witamin i korzystnych dla zdrowia elementów, które wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i opóźniają pojawianie się zmarszczek. Świadomi walorów tego warzywa, zebraliśmy dla was najlepsze przepisy na dania z marchewką.

18 przepisów na marchewkę
Chrupiemy ją na surowo, gotujemy w bulionie, dodajemy do śniadań, obiadów i deserów – marchewka nie ma przed nami tajemnic. Podpowiadamy, jakie dania z niej przygotować!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Lisia kawiarenka
Wytrawne

Placki z cukinii z marchewką >>
Przygotowanie tych warzywnych placków jest niesamowicie proste i zajmie zaledwie 20 minut. To świetna propozycja na ekspresowy wegetariański obiad lub lunch do pracy. Placki z cukinii i marchewki smakują najlepiej z prostym sosem na bazie jogurtu greckiego.

Kluseczki marchewkowe z szałwią i parmezanem >>
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kopytka, zróbcie na obiad kluseczki marchewkowe we włoskim stylu – z szałwią i parmezanem. To świetny pomysł na pyszny wegetariański lunch, którego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Intensywnie pomarańczowe kluseczki pięknie wyglądają na talerzu i z pewnością zasmakują wszystkim domownikom!

Kolorowe sushi warzywne >>
Oto znane japońskie danie w wersji warzywnej. Podpowiadamy, jak przygotować wegańskie sushi bez ryby – tuńczyka wymieniamy na plastry buraka, a łososia na marchewkę. Kolorowe rolki to świetny sposób na przekonanie do warzyw nawet największych niejadków. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na wieczór z przyjaciółmi lub podczas romantycznej kolacji.

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>
Czasami proste przepisy są najlepsze – oto dobitny przykład. Zamarynowane w oliwie, czosnku, soku z cytryny i soli warzywa wystarczy upiec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i podać z odświeżającym miętowym sosem. To świetny pomysł na szybką, zdrową wegańską przekąskę.

Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>
Wywodzący się z Bliskiego Wschodu humus to jedna z najpopularniejszych past świata. Tradycyjnie robi się go z ciecierzycy, czosnku, tahini, oliwy, soku z cytryny i przypraw, ale jesienią warto przygotować go z dyni hokkaido. Dyniowy humus możemy podać z pitą lub falafelem, ale nam najbardziej smakuje z pieczonymi marchewkami.

Pieczone pstrągi z marchewką i cukinią >>
Ma
Delikatne, chude mięso pstrąga rozpływa się w ustach. Uwędzone świetnie sprawdza się na kanapkach, a surowe niekiedy dodaje się do sushi, ale naszym zdaniem pstrąg najlepiej smakuje z piekarnika. Szczególnie upieczony z marchewką, cukinią i szalotką, które znakomicie skomplementują jego smak.

Pieczarki po grecku >>
Podpowiadamy, jak przygotować wegańską wariację na temat ryby po grecku. Zamiast dorsza czy mintaja użyjcie pieczarek! Grzyby są źródłem umami, dzięki czemu znakomicie zastępują mięso w tradycyjnych daniach. Pieczarki w sosie z marchewek i innych warzyw korzeniowych to pyszne, proste w przygotowaniu danie, które świetnie odnajdzie się na wigilijnym stole.

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>
Ten zdrowy wegetariański obiad doda wam otuchy w krótkie zimowe dni. Jest prosty w przygotowaniu, a robi niemałe wrażenie. Roladki z bakłażana z farszem na bazie marchewki, orzechów włoskich i cebuli koniecznie polejcie aromatycznym sosem pomidorowym. Możecie je zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Lasagne z kapusty >>
Lasagne bez makaronu i sera? Tym wegańskim przepisem zaskoczycie wszystkich entuzjastów włoskiej kuchni. Zamiast makaronu użyjcie liści kapusty, a zamiast parmezanu – płatków drożdżowych. Lasagne najlepiej dzielić się z przyjaciółmi, więc zadbajcie o to, by przygotować wystarczająco dużą porcję!

Sałatka z liści wasabi >>
Oto pomysł na nieoczywistą sałatkę, inspirowaną smakami Azji. Liście wasabi wymieszajcie z pomidorkami koktajlowymi, marchewką i sezamem i podajcie z dressingiem na bazie masła orzechowego. Ta ostra sałatka stanowi świetny dodatek do wszystkich orientalnych potraw.

Kaszi, czyli sushi po polsku >>
Kasza to wyjątkowo uniwersalny składnik, który pasuje do wielu rozmaitych dań. Możecie użyć jej zamiast ryżu w risotcie i przygotować pyszne, kremowe kaszotto. Na podobnej zasadzie zwiniecie rolki kaszi, czyli sushi z kaszą. Do tego zadania najlepiej nadaje się jęczmienna kasza perłowa.

Wołowina po burgundzku >>
Bœuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to klasyczne danie kuchni francuskiej. W tej aromatycznej potrawce znajdziecie wołowinę, czerwone wino i warzywa – przede wszystkim marchewkę, która nadaje potrawie delikatną słodycz. Wołowina po burgundzku to popisowe danie, którego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga sporo czasu. Znakomita propozycja na wyjątkowe okazje.

Pęczotto z marchewką i buraczkami >>
Pęczotto, czyli polska wariacja na temat klasycznego risotta, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kasza, ugotowana w bulionie i wymieszana z parmezanem i oliwą, ma doskonałą, kremową konsystencję. Zimą najbardziej lubimy podawać je z sezonowymi warzywami – pieczonymi burakami, marchewką i groszkiem.

Najlepszy bulion wegański >>
Bulion to podstawa większości klasycznych zup. To od niego zależy, czy będzie pełna smaku i aromatu, czy ich pozbawiona. Podpowiadamy, jak przygotować idealny wegański bulion na bazie warzyw, grzybów i kilku sekretnych składników z innych kuchni świata. Sprawdźcie też, jak zrobić domową kostkę bulionową w trzech wersjach: warzywnej, grzybowej i drobiowej.
Na słodko

Marchewkowe ciasteczka >>
Słodkie, chrupiące i proste w przygotowaniu – ciasteczka marchewkowe to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Smak białej czekolady doskonale komponuje się w nich z kwaskową, korzenną konfiturą marchewkowo-pomarańczową. Ciasteczka marchewkowe to doskonała domowa przekąska dla dzieci, ale nie odmówią jej sobie także dorośli.

Granola marchewkowa >>
Domowa granola to świetny pomysł na proste, zdrowe śniadanie. Znakomicie łączy się z rozmaitymi dodatkami, więc śmiało możecie zjeść ją z mlekiem, jogurtem czy skomponować z nią ulubiony smoothie bowl. Po zagęszczeniu daktylami i masłem orzechowym z powodzeniem zrobicie z niej także śniadaniowe batoniki.

Babeczki marchewkowe >>
Korzenne babeczki marchewkowe to doskonały pomysł na słodką świąteczną przegryzkę. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a udekorowane lukrem i piernikami, będą pięknym uzupełnieniem wigilijnego stołu. Podpowiadamy, jak zrobić wilgotne babeczki z marchewki, które zasmakują i dzieciom, i dorosłym.

Bezglutenowe muffinki marchewkowe z kremem >>
Nie w każdej cukierni znajdziecie bezglutenowe babeczki – z łatwością jednak możecie upiec je w domu. Podpowiadamy, jak zrobić idealne bezglutenowe muffinki marchewkowe, które osłodzą wam chłodne zimowe wieczory. Najlepiej smakują popijane rozgrzewającymi napojami, takimi jak chai latte czy gorąca czekolada.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?