Kukbuk
Kukbuk

Pyry z gzikiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ziemniaki
6 dużych
cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
tłusty twaróg
400 g
śmietana 18%
100 g
szczypiorek
1 pęczek
natka pietruszki
1 ⁄₄ pęczka
masło
6 łyżeczek
sól i pieprz
do smaku
olej roślinny tłoczony na zimno, najlepiej rydzowy lub lniany
wg. uznania

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Ziemniaki dobierz tak, aby były tej samej wielkości. Przed gotowaniem dokładnie je wyszoruj. Nastaw duży gar z lekko posoloną wodą. Ugotuj lub – jak mówią Wielkopolanie – upitraś ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane. Twaróg rozdrobnij widelcem, ma być grudkowaty. Dodaj śmietanę.

krok 2

Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i natkę pietruszki grubo posiekaj. Dodaj to wszystko do sera, wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

krok 3

Ugotowane ziemniaki odcedź. Przekrój wzdłuż do połowy, ale uważaj, żeby nie przekroić całkiem na pół, włóż do środka łyżeczkę masła, twarożek i lekko ściśnij. Jeśli masz olej rydzowy lub lniany, to polej nim ziemniaki. A najprościej – połóż każdemu dwa ziemniaki na talerzu, obok twarożek, masło i polej ziemniaki olejem.

Koszyk