Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki polana gęstym sosem majonezowo-jogurtowym z koperkiem, sezonówki rzodkiewka

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
SAŁATKA:
młode ziemniaki
500 g
sól
2 szczypty
rzodkiewka
150 g
SOS:
jogurt naturalny
3 łyżki
majonez
3 łyżki
posiekany koperek
3 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Ziemniaki porządnie myjemy i wkładamy do niedużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości – około 25 minut.

krok 2

W tym czasie myjemy rzodkiewki, osuszamy je na ręczniku papierowym i kroimy w cienkie plasterki.

krok 3

W miseczce łączymy składniki sosu: jogurt naturalny, majonez i koperek. Dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Przestudzone ziemniaki kroimy na połówki, ćwiartki lub w plasterki i przekładamy do dużej miski. Dodajemy rzodkiewki, polewamy sosem i mieszamy. Sałatka sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy potraw z grilla. 

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk