Kukbuk
Kukbuk
Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min + czas moczenia fasoli
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
fasola biała
1/2 szklanki
sól
do smaku
cebula biała
1 sztuka
oliwa
do smażenia i do polania
pieprz
do smaku
jabłko
2 sztuki
żurawina świeża
1 garść
majeranek
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli.

krok 2

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy z dodatkiem soli. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Jabłka obieramy i po wycięciu gniazd nasiennych kroimy na cząstki. Żurawinę kroimy na połówki.

krok 3

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ugotowane i odcedzone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy podsmażoną cebulę, cząstki jabłek, żurawinę i fasolę. Skrapiamy oliwą, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy, by przyprawy były jednolicie rozprowadzone. Pieczemy około 20 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka