Kukbuk
Kukbuk
Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście  (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Spód:
ugotowane ziemniaki
250 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mąka pszenna
3 łyżki
sól
1 łyżeczka
masło
5 g
Nadzienie:
por
250 g
żółta cebula
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
masło
10 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietana 18%
30 ml
śmietana 30%
100 ml
ser gruyère
90 g
wędzona papryka
1 łyżeczka
Mus paprykowy
czerwona papryka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
cebula
1 sztuka
oliwa
20 ml
bulion warzywny
50 ml
ocet winny
15 ml
cukier trzcinowy
5 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub blendujemy w malakserze na gładkie purée. Do masy dodajemy jajko, mąkę i sól i wyrabiamy zwarte ciasto.

krok 2

Dno formy do tarty o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto ziemniaczane równomiernie rozkładamy na blasze, przykrywamy papierem do pieczenia, dociskamy kulkami ceramicznym lub fasolą i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

krok 3

Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy pora, na koniec czosnek. Warzywa smażymy około 5 minut – powinny być miękkie i lekko zarumienione. Zdejmujemy z patelni i lekko studzimy.

krok 4

Jajka, obie śmietany, starty na tarce ser i wędzoną paprykę mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Na podpieczony spód wykładamy pora z cebulą i czosnkiem, zalewamy je masą śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut. Tarta będzie gotowa, gdy wierzch zacznie delikatnie się zapiekać.

krok 5

Przygotowujemy mus. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią cebulę, po chwili dodajemy czosnek i na koniec wrzucamy paprykę. Smażymy przez 3 minuty, następnie warzywa zalewamy bulionem i dusimy, aż będą miękkie. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy do blendera. Dodajemy ocet winny i cukier i blendujemy na gładki mus. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem.

krok 6

Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy na porcje i podajemy jeszcze ciepłą z dodatkiem musu paprykowego.

Koszyk