![Tarta z porem, cebulą i serem gruyère na ziemniaczanym cieście (fot. Paulina Czyżewska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ul-QZ_9RtrVG72cio_QTmFWtvoF6DGfYDxNQ7QGSK90/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTAtMTIv/cG9yeTA3NTlfOTFt/RTNWSi5qcGc.jpg)
Tarta z porem na ziemniaczanym spodzie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Spód:
- ugotowane ziemniaki
- 250 g
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- mąka pszenna
- 3 łyżki
- sól
- 1 łyżeczka
- masło
- 5 g
- Nadzienie:
- por
- 250 g
- żółta cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- masło
- 10 g
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- śmietana 18%
- 30 ml
- śmietana 30%
- 100 ml
- ser gruyère
- 90 g
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- Mus paprykowy
- czerwona papryka
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- cebula
- 1 sztuka
- oliwa
- 20 ml
- bulion warzywny
- 50 ml
- ocet winny
- 15 ml
- cukier trzcinowy
- 5 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku