Kukbuk
Kukbuk
zapiekanka ziemniaczana, zapiekane ziemniaki, ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem, obiad z piekarnika, obiad z ziemniaków, pomysł na ziemniaki, co z ziemniaków, pieczone ziemniaki

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
1/2 kg
ser typu bursztyn
100 g
mleko 3.2%
200 ml
śmietana 30%
200 ml
czosnek
2 ząbki
masło
1 łyżka
gałka muszkatołowa
szczypta
świeży tymianek
do smaku
grubo mielony pieprz
do smaku
sól
do smaku

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Ser ucieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Wkładamy je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedzamy i osuszamy.

krok 2

Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki. Doprowadzamy miksturę do wrzenia, uważając, by jej nie zagotować.

krok 3

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy ziemniaki w jednej warstwie, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy połową sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i zalewamy mieszanką śmietany i mleka. Posypujemy wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.

W zapiekance ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe typu A lub B. Najczęściej spotykane odmiany tych typów to Lord, Krasa, Impala lub Denar.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!