Kukbuk
Kukbuk
Talerz pierogów ruskich z dodatkiem trufli, trufle, suszone listki szałwii

Pierogi ruskie z truflami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
CIASTO:
mąka pszenna
500 g
masło
60 ml
wrzątek
200 ml
sól
1 łyżeczka
FARSZ:
ziemniak
400 g
cebula
150 g
olej rzepakowy
100 ml
trufla
10 g
twaróg półtłusty
250 g
oliwa truflowa
60 ml
masło
150 g
szałwia suszona
20 g
sólo i pieprz
do smaku

krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w wodzie i powoli wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy przez 10 minut, po czym odstawiamy na 30 minut.

krok 2

Wystudzone ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Trufle ścieramy na mandolinie na cieniutkie płatki. Ziemniaki, twaróg, usmażoną cebulę i płatki truflowe mieszamy i doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.

krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości 2 milimetrów. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

krok 4

W rondelku podpiekamy ostrożnie masło, aż nabierze barwy herbacianej. Wrzucamy listki szałwii. Takim karmelizowanym masłem szałwiowym polewamy pierogi. Możemy je także na tym maśle podsmażyć.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka