Kukbuk
Kukbuk
Sery, oliwki, owoce, wegetariańskie przystawki (fot. Brooke Lark / unsplash.com)

25 przekąsek na domówkę

Zastanawiacie się, co przygotować na domowe przyjęcie? Z naszymi propozycjami wybór będzie prostszy.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Brooke Lark / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Zanim wybije północ, zaskoczcie swoich przyjaciół pysznymi, a do tego barwnymi przekąskami, które zaspokoją głód podczas całonocnej zabawy. Niezależnie od tego, czy planujecie szaloną prywatkę, czy maraton filmowy warto mieć coś pod ręką do przegryzienia. Jeśli po pracy nie macie czasu na ich przygotowanie, zaproście znajomych wcześniej i przygotujcie je razem – kto powiedział, że wspólne gotowanie nie może być doskonałym wstępem do idealnego wieczoru?

Na słono

pieczone warzywa z miętowym sosem, pieczone warzywa korzeniowe, pieczone warzywa dla dzieci, danie dla dzieci, wegański obiad, szybki obiad, obiad z piekarnika, lekka kolacja, co na kolację, frytki z marchewek

Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>

Przygotowanie tej przekąski jest bajecznie proste: wystarczy wstawić warzywa do piekarnika i zrobić szybki dip na bazie jogurtu kokosowego, czosnku i mięty. I można spokojnie szykować się na wieczór.

Zielone pierogi posypane pistacjami

Pierogi z jesiotrem, twarogiem i pistacjami >>

Pomysł na nieoczywiste pierogi, które znikają z talerza w mgnieniu oka. To idealna przekąska na imprezę! Przed podaniem pierogów nie zapomnijcie polać ich masłem i posypać pistacjami.

Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne >>

Po co kupować paluszki rybne w sklepie, skoro można przygotować je w domu? Najlepiej smakują z sosem aioli, który przed podaniem polewamy odrobiną oliwy i dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny. Ta prosta przekąska z pewnością posmakuje wszystkim gościom!

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

Niektórym się wydaje, że pierogi pochodzą z Polski. Błąd! Trafiły do nas z Chin. Co więcej, goszczą też w wielu innych krajach, na przykład w Argentynie. Południowoamerykańskie empanadas to pyszne chrupiące pierogi. W naszym przepisie całkowicie wegańskie!

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Pachnąca majerankiem, rozgrzewająca wegańska potrawa, której nie oprą się nawet najwięksi miłośnicy mięsnych dań. Prosta i szybka w przygotowaniu, doskonale nadaje się na domówkę.

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym >>

Te warzywne roladki przygotujecie w zaledwie pół godziny. Są niezwykle aromatyczne i pięknie prezentują się na talerzu – wszyscy będą chcieli się nimi poczęstować. To świetna przekąska na rozmaite okazje: święta, sylwestra czy zwykłą domówkę z grami planszowymi.

Pasta z tempehu do kanapek na święta i śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Szybka pasta z tempehu jak z tuńczyka >>

Wegańska pasta kanapkowa z tempehu to perfekcyjna alternatywa dla popularnej pasty z tuńczyka. Wystarczy położyć ją obok deski z kromkami domowego chleba na zakwasie, a zniknie w kilka chwil!

Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej >>

Śledź marynowany w pomarańczy, cytrynie, mandarynce i limonce z dodatkiem goździków to przepis na niebanalną przekąskę, która kojarzy się ze świętami, ale równie dobrze smakuje z każdej innej okazji!

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Chrupiące frytki z cukinii to szybki i prosty pomysł na imprezową przekąskę. Najlepiej smakują w towarzystwie domowego dipu na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i przypraw. Sos będzie ostrzejszy, jeśli dodacie do niego czosnek lub szczypiorek!

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Drożdżowe ciasto i warzywne nadzienie z odrobiną musztardy, miodu i sera gruyère – tak przygotowane pierogi zamiast do garnka włóżcie do piekarnika. Wyciągniecie z niego chrupiącą wegetariańską przekąskę, która świetnie sprawdza się na każdej domówce.

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach >>

Przepis na pieczone talarki z kalafiora należy do naszych ulubionych. Dzięki zdrowej panierce z migdałów kotleciki przyjemnie chrupią, a do tego doskonale smakują. Możecie je podać bez dodatków, ale świetnie komponują się z nimi rozmaite sosy.

przepis na szybki quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Quesadillas z dynią, indykiem i ze szpinakiem >>

Klasyka kuchni meksykańskiej! Te proste w przygotowaniu tortille smakują obłędnie z rozmaitymi dodatkami. Jesienią sięgnijcie po dynię, a jeśli robicie je na imprezę sylwestrową, użyjcie warzyw korzeniowych!

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą (fot. Sylwia Kaleta)

Frittata z ziemniakami, ze szpinakiem i z serem feta >>

Jajka, ziemniaki, szpinak – do przygotowania frittaty potrzebne są produkty, które najprawdopodobniej macie w kuchni. Ten prosty śródziemnomorski omlet z ziemniakami został stworzony do dzielenia się z przyjaciółmi!

Na słodko

Ciasto z rumem (fot. Jessica Nadziejko)

Babka z suszonymi śliwkami >>

Skoro szykuje się impreza, to może warto zrobić zakrapiane ciasto? Babka ze śliwkami w rumie to idealna słodka przekąska na domówkę! Polana prostym sosem karmelowym, smakuje po prostu obłędnie.

Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami i pistacjami, przepis Monika Walecka

Semolinowe ciasto z limoncello >>

To proste, szybkie w przygotowaniu cytrynowe ciasto semolinowe zada szyku na każdej imprezie! Nie tylko wspaniale się prezentuje, ale także doskonale smakuje – do takiej jakości już nas zresztą przyzwyczaiła autorka przepisu Monika Walecka!

Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami >>

Jako gospodarze powinniście zadbać o to, by każdy znalazł na stole coś dla siebie. Dla osób nietolerujących glutenu możecie przygotować bezglutenową krajankę z morelami i porzeczkami, a w razie braku owoców użyć zamiast nich ulubionej konfitury!

lekki sernik, mini serniczki z makiem, sernik na zimno, sernik z makiem

Serniczki na zimno z makiem >>

Proste i niesamowicie smaczne – te serniczki na zimno przygotujecie w zaledwie pół godziny! Choć proponujemy udekorowanie ich jadalnymi kwiatami, równie dobrym pomysłem będzie położenie na ciastkach świeżych owoców lub polanie ich sosem.

ciasteczka z nadzieniem migdałowym, ciasteczka migdałowe, ciasteczka z migdałami, szybkie ciasteczka, szybki deser, faworki, krem migdałowy, ciastka z orzechami

Ciasteczka z nadzieniem migdałowym >>

Te chrupiące, złote ciasteczka cieszą się powodzeniem na każdej domówce. Próżno szukać osoby, która odmówiłaby sobie tego słodkiego, migdałowego przysmaku! Zamiast ciasta na pierożki wonton możecie zrobić ciasto na faworki – ciasteczka będą równie smaczne.

bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem, maślane ciasteczka, ciasteczka bananowe, ciasteczka z karmelem, domowy karmel, słony karmel, ciasteczka z tahini, przepis Marta Mankiewicz

Bananowo-sezamowe ciasteczka z karmelem >>

Banany i sezam to perfekcyjny, choć nieoczywisty duet. Tym bardziej zachęcamy was do spróbowania ciasteczek, które łączą te składniki. Gotowe ciasteczka polejcie własnoręcznie przygotowanym karmelem.

Oliebollen, holenderskie pączki, holenderskie drożdżówki, pączki bez nadzienia, pączki, domowe słodycze, domowe pączki

Oliebollen, czyli holenderskie pączki >>

Tymi pączkami Holendrzy świętują nadejście Nowego Roku! Jeśli niestraszne wam smażenie na głębokim tłuszczu, koniecznie spróbujcie je zrobić. Być może nie wyglądają wyjątkowo apetycznie, ale ich smak całkowicie to rekompensuje. Do ciasta możecie dodać rodzynki lub kawałki jabłka.

karmelki z orzechami, domowe karmelki, domowy karmel, karmel, słony karmel, karmel z orzechami, ciasteczka z orzechami, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Karmelki z orzechami >>

Dużo chrupania i bogactwo wartości odżywczych prosto z miodu i orzechów. Ale żeby nie było zbyt zdrowo – także konkretna dawka cukru. Podczas imprez zawsze znikają ze stołu… w niewyjaśnionych okolicznościach.

Desery orzechowe na jesień – ciasteczka z orzechami (fot. Monika Walecka)

Ciasteczka z orzechami włoskimi >>

Proste w przygotowaniu, chrupiące i mocno orzechowe – te ciasteczka to idealna słodka przekąska na wieczór ze znajomymi. Na jej przygotowanie wystarczy zaledwie 30 minut. Gwarantujemy, że znikną z talerza jeszcze szybciej!

wegańskie brownie z batatów, brownie, idealne brownie, brownie Jadłonomia, Jadłonomia, Marta Dymek, roślinne brownie, ciasto z warzywami, ciasto z batatami, czekoladowe ciasto z batatami, zdrowy deser

Wegańskie brownie z batatów >>

Ze świecą szukać osoby, która odmówiłaby sobie kawałka brownie. Podpowiadamy, jak przygotować to popularne czekoladowe ciasto w wersji wegańskiej. Co znajdziemy w środku? Czekoladę, kawę, odrobinę chili i… purée z batatów!

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki, wegańskie babeczki, babeczki bez jajek, ciasto bez jajek, ciasto bez laktozy, muffinki z tahini, ciasto czekoladowe, wegańskie słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

Muffiny to nie tylko śniadaniowa ostatnia deska ratunku, ale także doskonała słodka przekąska na domówkę! W naszej propozycji: całkowicie wegańska! Jeśli po ich przygotowaniu zostanie wam trochę masy czekoladowej, możecie ją przechowywać w lodówce i wykorzystać na przykład do pankejków.

Dulce de leche >>

Dulce de leche to słodka, gęsta, kremowa masa, którą przygotowuje się na bazie mleka skondensowanego. Zamoczone w niej sezamki smakują obłędnie! Uważajcie tylko, by nie zjeść ich za dużo – tym deserem naprawdę łatwo się przesłodzić.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk