Kukbuk
Kukbuk

Puszyste chipsy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
nieduże ziemniaki tej samej wielkości
500 g
mąka pszenna
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
woda
150 ml
sól
1 ⁄₂ łyżeczki
olej
do smażenia

Przepis i przygotowanie: Kasia i Zosia Pilitowskie


Zdjęcie: Mateusz Torbus


Stylizacja: Kasia Pilitowska

krok 1

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Dodaj sól, a następnie stopniowo dolewaj wody i miksuj, żeby nie było grudek. Obierz i pokrój ziemniaki na plasterki o grubości 3 mm, najlepiej zrób to na mandolinie.

krok 2

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Zanurzaj plasterki ziemniaków w cieście i smaż 4 minuty na złoto. Nie wkładaj więcej niż sześć plasterków na raz. Odkładaj na ręcznik papierowy, żeby były mniej tłuste.

krok 3

Jeśli obawiasz się, że za szybko wystygną, to kolejne upieczone partie wstawiaj do piekarnikanagrzanego do 160°C. Podawaj posolone.

Więcej przepisów na ziemniaki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk