sos pomidorowy z kuminem, brązowym cukrem, chili i papryką
300 ml
małe ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
500 g
kofta wołowa
4 sztuki
kolendra
do podania
Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
krok 1
Sos pomidorowy mieszamy z ziemniakami. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią ziemniaki w sosie. Podgrzewamy, aż sos oblepi ziemniaki, ściemnieje i lekko się skarmelizuje.
krok 2
Kofty podgrzewamy na patelni, grillu lub w piekarniku. Podajemy z gorącymi ziemniakami w sosie. Posypujemy kolendrą.
TIP 1
Kofty można podać także z pitą. Podgrzane wystarczy ułożyć na grillowanym chlebku razem z warzywami, tzatzikami i sałatą.
TIP 2
Kofty podgrzewane w sosie można wzbogacić fasolą lub ciecierzycą z puszki – danie stanie się bardziej sycące. Warto je doprawić chili i posypać kolendrą.